Před 25 lety zemřela trenérská legenda Manchesteru United Sir Matt Busby

Přesně před 25 lety zemřel jeden z nejslavnějších trenérů fotbalové historie. Přežil letecké neštěstí, při kterém zemřela velká část nadějných hráčů Manchesteru United. V následujících letech sestavil Sir Matt Busby ještě úspěšnější tým.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matt Busby (uprostřed), fotbalový otec nejslavnější generace anglických fotbalistů

Matt Busby (uprostřed), fotbalový otec nejslavnější generace anglických fotbalistů | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Únor 1958. United se vraceli z Bělehradu, kde vybojovali postup do semifinále Poháru mistrů. Jenomže při mezipřistání v Mnichově letadlo havarovalo. Štěstí měla jen část týmu – spolu s devíti hráči přežil neštěstí i trenér Matt Busby.

„Když jsem ležel v Mnichově v nemocnici, tak jsem po tom strašném zážitku chtěl více méně umřít. Ale pak přijela moje žena, která mi řekla, že se musím vrátit kvůli těm ostatním chlapcům. Přemýšlel jsem o tom a rozhodl jsem se, že se na trenérskou lavičku vrátím,“ popisoval kdysi Busby.

Skotský kouč začal tvořit nový tým. Významnou postavou se stal záložník či útočník Bobby Charlton, který neštěstí v Mnichově také přežil.

Solskjaer probudil spící Rudé Ďábly. ‚Chce po nás, abychom útočili,‘ těší znovuzrozeného Pogbu

Číst článek

„Byla to noční můra. A pak si pořád říkáte: proč právě já přežil? Myslím, že jsem prostě jenom měl štěstí, protože jsem seděl na správném místě,“ vyprávěla legenda anglického fotbalu Bobby Charlton.

United se vzpamatovávali postupně. Pět let po tragédii tým z Manchesteru vyhrál Anglický pohár, a další dva roky nato dokonce anglickou ligu. A to pořád nebylo všechno. V roce 1968 Manchester United ovládl Pohár mistrů. Dvěma góly u toho byl i Bobby Charlton.

„Pro Matta Busbyho to musely být ohromné emoce. To všechno po té nehodě. Byli to jeho hráči, kteří v Mnichově zemřeli. A najednou jsme měli pohár pro vítěze. Byla to vážně úžasná noc,“ dodal Charlton.

Ale legendárního trenéra dělá z Busbyho nejen dojemný příběh. Manchester United dovedl kromě vítězství v Poháru mistrů také k pěti ligovým titulům a dvěma triumfům v Anglickém poháru. Celkem na lavičce slavného klubu strávil pětadvacet sezon.

„Byl jsem vychovaný tak, abych se snažil dělat věci správně. Myslím, že nakonec se mi toho povedlo docela dost.“

Sir Matt Busby definitivně skončil jako trenér v roce 1971. Zemřel 20. ledna 1994 ve věku 84 let.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme