‚Podezření z narušení regulérnosti třetí ligy.‘ Komise zahájila řízení se slávistickým funkcionářem Bílkem

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) zahájila řízení s pražskou Slavií a jejím sportovním ředitelem Jiřím Bílkem. Klub a jeho funkcionář čelí podezření z narušení regulérnosti dvou zápasů vršovické rezervy v třetí lize, které se odehrály v září 2019. Komise o tom informovala v komuniké. Slavia se hodlá bránit a věří, že všechna obvinění se ukážou jako nepravdivá.

Praha (Aktualizováno: 18:24 19. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek s předsedou představenstva klubu Jaroslavem Tvrdíkem

Sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek s předsedou představenstva klubu Jaroslavem Tvrdíkem | Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Bílek měl ve Slavii předtím, než předloni v srpnu po Janu Nezmarovi převzal roli sportovního ředitele, na starosti tehdy třetiligové „béčko“.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 3:0. Plzeň jde do čela ligy, Slavii skolilo brzké vyloučení a penalta

Číst článek

Podle médií byl v častém telefonickém kontaktu s někdejším funkcionářem Vyšehradu Romanem Rogozem, který je jednou z hlavních postav korupční kauzy okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra, a hovořil s ním mimo jiné o rozhodčích. ‚‘

Etická komise má podezření, že se Bílek mohl dopustit disciplinárního přečinu při zápasech v Benešově a doma s rezervou Příbrami.

Na hřišti středočeského soupeře Pražané 7. září 2019 prohráli 2:4, o tři kola později 28. září v druhém duelu zvítězili 2:1. Obě utkání řídil jako hlavní sudí Tomáš Grimm.

„Disciplinárním přečinem mělo být narušení regulérnosti soutěže nebo utkání. S ohledem na to, že k oběma přečinům došlo v utkáních B-týmu, budeme takto tento případ posuzovat,“ řekl ve videonahrávce pro média po zasedání předseda etické komise Jan Eisenreich.

Etická komise se zabývá dozvuky kauzy kolem bývalého místopředsedy FAČR Berbra. Média už dříve informovala, že se Bílkovo jméno objevilo v policejních odposleších.

Kauza Šváb: Policie navrhla obžalovat Berbra, dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad

Číst článek

Slavia je připravena se bránit

Slavia i Bílek vinu odmítají.

„Klub se musí nejprve seznámit s obsahem spisu, v každém případě se bude v rámci tohoto řízení aktivně bránit. Jsme přesvědčeni, že se v průběhu řízení ukážou veškerá podezření jako neopodstatněná,“ uvedla Slavia v prohlášení na svém webu.

„Jak klub už dříve uvedl, ve Slavii byla přijata velmi přísná pravidla o komunikaci a chování k rozhodčím. Pro všechny zaměstnance klubu platí přísný zákaz komunikovat s rozhodčími před nebo po zápase. V průběhu zápasu přísně dodržujeme předpisy LFA a FAČR,“ dodal aktuální český vicemistr.

„Podobné obvinění kategoricky odmítám, není to pravda. Neměl jsem jakoukoliv motivaci vytvářet tlak na rozhodčí a ovlivňovat zápasy B-týmu. Je mi nesmírně líto, že vytržení takovéto poznámky z kontextu celé situace takto zásadně poškozuje moji lidskou pověst,“ uvedl Bílek mimo jiné v prosinci pro MF DNES.

Slávistická rezerva aktuálně hraje druhou ligu, kam postoupila v závěru minulé sezony. Po devíti kolech tohoto ročníku patří pražskému nováčkovi v tabulce předposlední 15. místo.

Etická komise už v aféře potrestala několik lidí a vloni v prosinci vyloučila z třetí ligy Vyšehrad, kde působil Rogoz. Zároveň vede řízení s druholigovou Duklou Praha kvůli podezření z toho, že se prostřednictvím svého bývalého funkcionáře Michala Šrámka pokusila na podzim roku 2018 ovlivnit tři ligová utkání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme