Slavia si splnila sen o muzeu. Má přes tisíc exponátů, ale nejcennější trofej chybí

Fotbalová Slavia nežije v posledních dnech jen derby proti Spartě, které ji na Letné čeká už v neděli. Nadělila si také dárek - po vzoru evropských klubů otevřela své muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitrína věnovaná slávistům v reprezentaci i s "dresem" Františka Pláničky

Vitrína věnovaná slávistům v reprezentaci i s "dresem" Františka Pláničky | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Tam, kde na stadionu v Edenu dřív byla recepce, jsou dnes nablýskané trofeje, dresy a další cenné fotbalové exponáty. Návštěvníci jich můžou vidět víc než tisíc.

Fanoušky s máslem na hlavě nečekáme, říká mluvčí Slavie. Na derby budou dohlížet stovky policistů

Číst článek

„Slavia se snaží vybudovat muzeum několik desítek let. Když jsme před 3,5 roku přišli, dali jsme si to jako jednu z priorit, protože klub s tak obrovskou tradicí, jak má Slavia, muzeum jednoznačně potřebuje,“ říká Radiožurnálu člen slávistického představenstva Tomáš Syrovátka.

Stojí u bílého svetru s českým lvem - ve skutečnosti dresu brankáře Františka Pláničky ze stříbrného mistrovství světa 1934. Jen kousek vedle je triko Františka Veselého z evropského šampionátu 1976, který Československo vyhrálo.

Muzeum nabízí i mnoho dalších lákadel - třeba podepsaný míč od Pelého nebo rovněž podepsaný dres Cristiana Ronalda.

„Shánění jednotlivých artefaktů bylo poměrně složité, protože Slavia toho příliš ve svých sbírkách neměla. Část poskytl Odbor přátel, který mnoho věcí zachránil. Dres Františka Pláničky a podobné artefakty jsme zase získali od rodin našich legend,“ vysvětluje.

Jeden artefakt ovšem chybí. Slavia nemá Středoevropský pohár z roku 1938, což je nejcennější trofej, kterou ve své historii vyhrála. Proto nechává vyrobit kopii a už brzy expozici doplní. A přibývat budou i další předměty.

Hry, alternativní realita, fotokoutky...

„V tuhle chvíli máme muzeum na 1200 metrech čtverečních, věříme, že se nám do pěti šesti let podaří ho zněkolikanásobit,“ plánuje Syrovátka.

Rozvoj muzea klub chystá nejenom tím, že bude sbírat další a další předměty ze své historie. Trendem v Evropě je interaktivita a vršovický klub se chce v tomto ohledu inspirovat.

„Investovali jsme poměrně hodně peněz do technologií. Máme zde zhruba 30 obrazovek a plánujeme i různé hry, alternativní reality a fotokoutky,“ nastiňuje Tomáš Syrovátka.

Muzeum zatím funguje ve zkušebním režimu pro objednané skupiny návštěvníků. Od prosince začne běžný provoz, kdy už rezervace nebude zapotřebí.

Muzeum fotbalové Slavie | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme