Slavia, Plzeň a Zlín si vylepší klubové rozpočty. Pomůže jim účast v Evropské lize

Tento týden startují základní skupiny evropských fotbalových pohárů. Pro české kluby je to možnost, jak výrazně vylepšit své rozpočty. Pokladníci na Slavii, v Plzni i ve Zlíně se mohou těšit na příjemně vysoká čísla v položce příjmů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavia Praha při zápase proti APOELu Nikosie

Fotbalisté Slavia Praha při zápase proti APOELu Nikosie | Zdroj: ČTK

Znělka Ligy mistrů hrát v Česku v tomto ročníku nebude, i když Slavia zase až tak daleko nebyla. Kdyby se jí v srpnu přes APOEL Nikósie postoupit podařilo, na její účet by přiteklo v přepočtu 390 milionů korun. Další desítky milionů by pak byly ve hře v základní skupině za případná vítězství nebo remízy.

V Evropské lize teď bude Slavia hrát přeci jen o menší částky. Doteď má jistých asi 174 milionů korun. Z toho ale musí zaplatit třeba provoz stadionu, prémie pro hráče nebo zahraniční výjezdy, což není zanedbatelná částka.

„V tomto máme asi trochu smůlu, protože jak Astana, Villareal nebo Tel Aviv jsou od Prahy poměrně dost vzdálené, tudíž ty náklady na dopravu a na cestování jsou mnohem vyšší. Částka je to určitě příjemná, na druhou stranu se z toho musí platit mnoho a mnoho dalších výdajů, které jsou právě s těmito zápasy spojeny,“ vysvětluje pro Radiožurnál mluvčí Slavie Michal Býček.

Šest výher v šesti kolech. Viktoria Plzeň zatím v nejvyšší soutěži nepoznala porážku

Číst článek

Zlín měl díky triumfu v domácím pohárů účast v základní skupině Evropské ligy jistou. Nevydělal si tedy v předkolech, ale zase mohl rovnou počítat s bonusem necelých 70 milionů korun. To je pro regionální klub výrazné přilepšení.

„Je to takový budget, s kterým vy můžete počítat. Můžete dělat nákupy hráčů, do kterých asi určitá část tohoto obnosu půjde,“ řekl hned po postupu sportovní ředitel Zdeněk Grygera.

Evropské poháry jsou příležitostí i přímo pro hráče, jak si vydělat. Kluby totiž mezi ně rozdělují část prémií.

„Klub má jasně stanovený prémiový řád, který myslí i na zápasy Evropské ligy. Byl dán dopředu, všichni s ním byli seznámeni. Tato věc je však čistě interní záležitostí našeho klubu,“ popisuje plzeňský mluvčí Václav Hanzlík.

Mimochodem, za vítězství UEFA vyplácí necelých 10 milionů korun, za remízu pak třetinu.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme