Pražská Slavia narazí ve vyřazovací části Evropské ligy na Leicester. ‚Jsme spokojení,‘ říká Trpišovský

Fotbalisté pražské Slavie si v úvodním kole jarní vyřazovací fáze Evropské ligy zahrají s anglickým Leicesterem, který v sezoně 2015/16 vyhrál Premier League. Rozhodl o tom los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu. Český šampion zahájí dvojzápas 18. února doma a odvetu odehraje o týden později venku.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon (Švýcarsko) (Aktualizováno: 15:09 14. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie Praha slaví gól

Fotbalisté Slavie Praha slaví gól | Zdroj: Reuters

Slavia postoupila do jarní fáze evropských pohárů jako jediný český klub. Pražané se do vyřazovacích bojů kvalifikovali z druhého místa ve skupině, v níž nestačili pouze na vítězný Leverkusen.

Slavia si od sezony 2007/08 zahraje jarní část pohárů teprve podruhé. Předloni pod trenérem Jindřichem Trpišovským rovněž postoupila ze skupiny Evropské ligy a poté došla až do čtvrtfinále. Pohárovým maximem červenobílých je semifinále dřívějšího Poháru UEFA ze sezony 1995/96, kdy se ještě nehrály skupiny.

Slávisté byli mezi 16 nenasazenými týmy a mohli dostat i evropské giganty Tottenham, Manchester United či AC Milán. Trenér Trpišovský si nejvíce přál Glasgow Rangers, což se mu nesplnilo, jeho svěřenci se ale i tak podívají do Velké Británie.

Zápas proti Leverkusenu byl pro Slavii školou. ‚Soupeř byl lepší vlastně ve všem,‘ říká Trpišovský

Číst článek

„Víme, jak těžký soupeř nás čeká, dávají spoustu gólů. Sportovně to bude obrovsky těžké. Spíše jde ale o to, že se podíváme do Anglie. Šancí podívat se do takového prostředí není moc a když už v osudí takové týmy jsou, je skvělé je dostat. Nakonec zbyl v osudí poslední celek z ostrovů, tak proto jsme spokojeni,“ řekl v nahrávce pro média od klubu Trpišovský.

Slavia si naposledy zahrála s anglickým soupeřem v sezoně 2018/19, ve čtvrtfinále Evropské ligy vypadla s Chelsea po prohrách 0:1 doma a 3:4 venku. „Podíváme se zase do Anglie, do kolébky fotbalu. Půjdeme do toho s tím, že budeme chtít postoupit. Jít si to užít nemá cenu, my budeme chtít postoupit,“ řekl slávistický obránce či záložník Lukáš Masopust.

Leicester se v ročníku 2013/14 po 10 letech vrátil do Premier League a v roce 2016 anglickou ligu poprvé v historii senzačně vyhrál. V následujících sezonách se ale umístil nejlépe na pátém místě v minulém ročníku. V aktuální tabulce mu po 12 kolech patří třetí příčka bod za vedoucím Tottenhamem.

V Evropské lize ovládly „Lišky“ skupinu před Bragou, Luhanskem a AEK Atény. S českými kluby dosud v pohárech Leicester nehrál. V pohárech zatím nastoupil jen k 24 utkáním a dvakrát prošel ze skupiny. V sezoně 2016/17 dokráčel do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Hlavní hvězdou mužstva je útočník Jamie Vardy, nejlepší střelec minulého ročníku anglické ligy a momentálně druhý kanonýr v aktuální sezoně. „Je to jeden z mých vůbec nejoblíbenějších hráčů současnosti, je to nádhera se na něj dívat. Je možná 50 procent toho týmu. Bude hodně těžké, kdo ho bude hlídat,“ uvedl Trpišovský.

🔥 Round of 32 draw! 🔥

Which game are you most looking forward to? 🤔

#UELdraw

13:35 – 14. 12. 2020

2136 6543

K dalším oporám patří brankář Kasper Schmeichel, obránce Jonny Evans či záložník James Maddison. „Jako malý kluk jsem Leicester měl strašně rád kvůli Garymu Linekerovi, který byl můj nejoblíbenější hráč a vyrůstal tam,“ dodal Trpišovský.

Slávisté, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si dosud v této sezoně evropských pohárů vydělali 11,2 milionu eur (téměř 295 milionů korun). Lídr české ligy navíc ještě dostane prémii zhruba 30 milionů korun za desetiletý klubový koeficient a další finance může získat v případě postupu ve vyřazovací části.

Pondělní los kvůli pandemii koronaviru proběhl on-line bez účasti zástupců klubů. Finále se odehraje 26. května v Gdaňsku.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 18. února, odvety 25. února):
Slavia Praha - Leicester, Wolfsberger - Tottenham, Dynamo Kyjev - FC Bruggy (Krmenčík), San Sebastian - Manchester United, Benfica Lisabon - Arsenal, Crvena zvezda Bělehrad - AC Milán, Antverpy - Glasgow Rangers, Salcburk - Villarreal, Braga - AS Řím, Krasnodar - Dinamo Záhřeb, Young Boys Bern - Leverkusen (Schick), Molde - Hoffenheim (Kadeřábek), Granada - Neapol, Maccabi Tel Aviv - Šachtar Doněck, Lille - Ajax Amsterodam, Olympiakos Pireus - PSV Eindhoven.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme