Slavia – Sevilla 4:3. Velkolepý obrat v prodloužení posunul sešívané do čtvrtfinále Evropské ligy

Fotbalisté Slavie vyřadili dominantní tým posledních ročníků Evropské ligy ze Sevilly. Hráči Jindřicha Trpišovského byli v prodloužení za stavu 2:3 na hraně vyřazení, jenže postupový obrat zařídili v zaplněném Edenu Mick van Buren a Ibrahim Traoré.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 23:34 14. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávistická radost z gólu proti Seville

Slávistická radost z gólu proti Seville | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Slávisté a jejich plný stadion bez ohledu na pozdní večerní hodinu bouřlivě oslavovali. Půl hodiny před půlnocí porazili Sevillu 4:3 v prodloužení a postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy. 

Taktická bitva začala už před zápasem. Sešívaní nahlásili rozestavení na čtyři obránce, ale nakonec hráli se třemi stopery vedle sebe, do branky hostí se zase vrátil Tomáš Vaclík, který zápas v Seville nedochytal.

ONLINE: Slavia - Sevilla 4:3 po prodloužení

Číst článek

A byl to právě český reprezentační brankář mezi tyčemi týmu z Andalusie, kdo poprvé inkasoval. V Edenu uběhlo čtvrt hodiny hry, kdy domácí rohový kop prodloužil Milan Škoda až k Michaelu Ngadeuovi a mohutný obránce dostal Slavii k nadšení zaplněných tribun do vedení.

Sevilla v tu chvíli potřebovala vstřelit minimálně dva góly, ale nevzdala se. Odpovědět se snažil Banega, ale Kolář jeho střelu vytěsnil, Promes ve 31. minutě trefil břevno i přesto, jak se po něm ve vlastním pokutovém území sápal Lukáš Masopust.

Penalta pro Sevillu přišla těsně před koncem prvního poločasu. Nedorozumění v domácí rozehrávce využil Promes a brankář Kolář ho podkopl. „Desítku“ proměnil ranou k levé tyči Wissam Ben Yedder a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Ve čtvrtfinále Evropské ligy je i Arsenal. V odvetě s Čechem v brance otočil utkání s Rennes

Číst článek

Jenže nešlo o poslední pokutový kop v zápase. Jen co se hráči vrátili z kabin, rozběhl se po křídle Jan Bořil a Navas ho fauloval. Tomáš Souček se s pokutovým kopem příliš nepáral a poslal míč přímo pod břevno.

Zábava v Edenu pokračovala, i když pro slávisty byla pořádně napínavá. Stadion ztichl, když v 55. minutě napálil míč z pětadvaceti metrů přímo „pod víko“ Munir El Haddadi.

Stav 2:2 by znamenal prodloužení, zato každá další branky by skórující tým posunula do čtvrtfinále. A hráči to věděli, takže zbylá půlhodina zápasu byla hodně vyrovnaná. Techničtější hosté snažili dostat do tlaku, červenobílí to eliminovali nasazením a týmovou hrou.

Šanci rozhodnout měl Ben Yedder, který v 85. minutě hlavičkoval z malého vápna, klíčový zákrok na brankové čáře proti němu předvedl Ondřej Kolář.

Z hrany vyřazení do euforie

Po 90 minutách následovaly ještě dvě patnáctiminutovky. Po vyrovnaném úvodu přišla v 97. minutě domácí chyba. K centru se dostal Promes a našel přesně hlavu střídajícího Franca Vázqueze, který hlavou poprvé dostal Sevillu do vedení.

Tým Jindřicha Trpišovského najednou musel útočit, okamžitě vrhnul síly do ofenzivy a vyplatilo se. Tomáš Souček ve vápně dostal míč na Micka van Burena a Nizozemec vyrovnal. Stav 3:3 ale pořád hrál pro hosty.

Posledních 15 minut zápasu to byla Sevilla, kdo musel bránit. Slavia se tlačila dopředu, van Buren i Souček skončili v pokutovém území na trávníku, ale další penalta se nepískala. Záložník Slavie navíc dostal žlutou kartu za simulování.

Jenže rozhodující čtvrtý gól přeci jen přišel. Po přímém kopu v poslední minutě nastavení vznikl před Vaclíkem neuvěřitelný závar a míč se nakonec přeci jen došoural do branky. Střelcem byl podle zápisu Ibrahim Traoré, ale velkou zásluhu na něm měl i stoper hostí Simon Kjaer, který nešikovně zakročil na brankové čáře.  

Těsně před půlnocí sešívaní se svými fanoušky slaví postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Soupeře se dozví v pátek.

And then there were eight!

Who's lifting the 🏆❓

#UEL

23:40 – 14. 03. 2019

2379 10736

Odvetné utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - Sevilla FC 4:3 po prodl. (2:2, 1:1)
Branky: 14. Ngadeu, 46. Souček z pen., 102. Van Buren, 119. Traoré - 44. Ben Yedder z pen., 54. El Haddadi, 98. F. Vázquez. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko - Sčerbakov, Dmitrijev (všichni Běl.). ŽK: Kolář, Král, Olayinka, Souček - F. Vázquez. Diváci: 19 020. První zápas: 2:2.
Sestavy:
Slavia: Kolář - Masopust (90. Zmrhal), Kúdela, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček - Traoré, Stoch (92. Van Buren), Král (106. Frydrych) - Škoda (77. Olayinka). Trenér: Trpišovský.
Sevilla: Vaclík - Carrico, Kjaer, Gómez - Navas, Mesa (74. Gonalons), Sarabia (80. Silva), Banega, Promes - Ben Yedder (104. Rog), El Haddadi (90. F. Vázquez). Trenér: Machín.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme