Slavia vykročila vítězně do Konferenční ligy, oslabený Union Berlín zlomila dvěma trefami v závěru

Fotbalisté pražské Slavie úspěšně zvládli vstup do Evropské konferenční ligy a v úvodním utkání skupiny E porazili doma v dlouhé přesilovce Union Berlín 3:1. Českého mistra poslal v 18. minutě do vedení Alexander Bah. Sedmý tým uplynulé sezony německé ligy hrál od 40. minuty bez vyloučeného Paula Jaeckela, v 70. minutě přesto srovnal střídající Kevin Behrens. V 84. minutě se ale prosadil Jan Kuchta a za čtyři minuty přidal pojistku Ivan Schranz.

Praha (Aktualizováno: 21:00 16. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávista Ondřej Lingr hlavičkuje v utkání proti Unionu Berlín

Slávista Ondřej Lingr hlavičkuje v utkání proti Unionu Berlín | Foto: DAVID W CERNY | Zdroj: Reuters

Připravujeme podrobnosti.

Slávisté připravili Unionu první prohru v sezoně. Červenobílí dokázali doma porazit druhého bundesligového soupeře po sobě, loni ve skupině Evropské ligy zdolali v Edenu Leverkusen. V soutěži nakonec dokráčeli až do čtvrtfinále. V této sezoně Pražané nezvládli kvalifikaci Ligy mistrů ani Evropské ligy a přešli do nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Utkání Slavia Praha - Union Berlín jsme sledovali v online reportáži.

V dalším utkání skupiny se svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského představí za 14 dní v Rotterdamu proti Feyenoordu, který na úvod remizoval na půdě Maccabi Haifa. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Pohárovou premiéru za Slavii si v obraně odbyla švédská letní posila Ousou stejně jako brankář Mandous, který opět nahradil zraněnou jedničku Koláře. Jen na lavičce překvapivě začali kapitán Pražanů Bořil a záložník Stanciu, na hrotu útoku dostal přednost Tecl.

Union, který v Edenu při pohárové premiéře ve skupině hlasitě hnaly dopředu zhruba tři tisícovky fanoušků, začal aktivně. Ve třetí minutě propadl míč ke Krusemu a Mandous se za střelou těsně vedle jen ohlédl. Ve 12. minutě na opačné straně vypálil k tyči Traoré a gólman Luthe míč s vypětím sil vytáhl na roh. Ševčíkova tečovaná střela pak skončila těsně mimo.

Po následném rohu v 18. minutě už domácí udeřili. Na hranici vápna se do odraženého míče opřel Bah a skákavá střela zapadla k tyči. Dánský obránce navázal na gól ze 4. předkola Evropské ligy proti Legii Varšava. Pět minut před pauzou zatáhl Jaeckel Lingra a portugalský rozhodčí Verissimo ho po druhé žluté kartě vyloučil.

Drtivý závěr

Krátce po změně stran se zranil slávistický stoper Kačaraba a musel ho nahradit Takács. Chvíli poté vypálil těsně vedle Khedira. Hosté byli i v oslabení nebezpeční a v 58. minutě Awoniyi po jednom z brejků dostal zblízka balon do sítě, pomezní rozhodčí ale odmával ofsajd. Union vzápětí nezvykle hned čtyřikrát vystřídal.

Pražanům se přesilovka vůbec nedařila a v 70. minutě inkasovali. Po dalším brejku a spolupráci dvou střídajících zakončil sám před Mandousem po Beckerově přihrávce Behrens. Slávisté až po inkasovaném gólu přidali. Trenér Trpišovský posílil ofenzivu a dva nově příchozí útočníci nakonec rozhodli.

Nejprve v 84. minutě vypálil Stanciu a střela se odrazila přímo ke Kuchtovi, který bez problémů uklidil míč do sítě. Za čtyři minuty přiťukl další střídající hráč Krmenčík ke Schranzovi a nejlepší střelec této sezony české ligy se štěstím protlačil balon za Lutheho.

Utkání 1. kola skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:

Slavia Praha - Union Berlín 3:1 (1:0)
Branky: 18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz - 70. Behrens. Rozhodčí: Verissimo - Teixeira, Almeida (všichni Portug.). ŽK: Ekpai, Traoré, Stanciu - Jaeckel, Awoniyi. ČK: 40. Jaeckel (Union). Diváci: 15.286.

Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba (53. Takács), Oscar - Traoré (82. Krmenčík) - Ekpai, Lingr (69. Stanciu), Ševčík, Masopust (69. Schranz) - Tecl (53. Kuchta). Trenér: Trpišovský.

Union: Luthe - Friedrich, Knoche, Jaeckel - Trimmel (58. Becker), Öztunali, Khedira (59. Prömel), Haraguči, Puchacz (76. Ryerson) - Kruse (58. Voglsammer), Awoniyi (59. Behrens). Trenér: Fischer.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme