Slávistu Kúdelu obvinili z rasismu, hráč Glasgow ho zbil. ‚Nařčení odmítám,‘ hájí se český obránce

Úspěch fotbalistů pražské Slavie na hřišti slavných Glasgow Rangers, kde český mistr vyhrál 2:0 a postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy, zastínil incident, který podle Slavie vyústil v pěstní napadení. Slávistický obránce Ondřej Kúdela podle domácího družstva v zápase rasisticky urážel soupeře Glena Kamaru, který si na českého obránce po zápase počkal cestou do šaten, kde ho napadl pěstmi a zbil. Kúdela nařčení z rasismu odmítá.

Glasgow (Aktualizováno: 8:17 19. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Glasgow Rangers a bývalý slavný hráč Liverpoolu Steven Gerrard Radiožurnálu sdělil, že Glenu Kamarovi prý stoprocentně věří a doufá, „že se tenhle incident nezamete pod koberec“. Na tom se shoduje se Slavií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalistia Kamara zbil českého obránce pěstmi. Více se dozvíte v reportáži

K incidentu došlo v závěru zápasu, kdy Kúdela přispěchal ke Kamarovi, zakryl si dlaní ústa a cosi mu řekl, čímž vyprovokoval strkanici i s ostatními hráči. Kamara podle hráčů Glasgow Rangers křičel směrem k sudímu „rasista, rasista“. Hlavní rozhodčí musel poté několik desítek vteřin fotbalisty obou týmů uklidňovat, než se pokračovalo ve hře.

Na konci videa je slyšet, jak Bongani Zungu křičí na rozhodčího, že Kúdela měl říci „He  said f*cking monkey.“

Slovní výměna mezi Kúdelou a Kamarou:

Celý spor mezi sebou následně řešili i trenéři Trpišovský a Gerrard, jenže zatímco kouč domácích dostal na pozápasové tiskové konferenci prostor se vyjádřit, českému trenérovi stejná možnost poskytnuta nebyla.

Napadení Kúdely pěstmi

Vedení pražského klubu žádá řádné prošetření situace, která nastala po zápase. Podle oficiálního vyjádření Slavie Kamara zbaběle a bez varování zbil Kúdelu pěstmi do obličeje za přítomnosti kouče Gerrarda.

Onřej Kúdela pak razantně odmítá nařčení z rasismu. „Řekl jsem mu: ‚You are f*cking guy.‘ Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích od soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,“ obhajuje se Kúdela, který údajně skončil v péči lékařů na hotelu, kam nakonec celý tým doprovodila policie.

„S Glenem mám velmi silný vztah, stoprocentně mu věřím. Další hráči okolo to slyšeli také. Jsem teď naštvaný. Někdy se během kariéry stanou věci, které jsou důležitější než samotný fotbal. To se stalo dnes. Nyní je to na UEFA. Doufám, že to nezamete pod koberec,“ citovala skotská média Gerrarda, bývalého kapitána anglické reprezentace.

Kolář má 10 stehů

Zápas se nesl ve velmi vyhrocené atmosféře. Několik slávistů má po brutálních faulech četná zranění. Hráči Slavie v zápase čelili nevídaně zákeřné hře soupeře, kterou v historii moderních evropských pohárů nezažili. Řada brutálních zákroků soupeře skončila zraněním našich hráčů, brankář Ondřej Kolář skončil s 10 stehy na obličeji a otřesem mozku v nemocnici, uvedla pražská Slavia.

Koláře fauloval v 61. minutě útočník Kemar Roofe, který se hnal za míčem a vytrčenou kopačkou trefil obličej slávistického brankáře. Koláře po brutálním zákroku odnesli ze hřiště na nosítkách a do branky Slavie musel osmnáctiletý Matyáš Vágner.

Policejní doprovod na hotel pomohl zařídit Libor Sečka, velvyslanec České republiky ve Velké Británii.

Dva krásné góly, červené karty, zraněný Kolář. Slavia zvládla ostrou bitvu s Rangers a je ve čtvrtfinále EL

Číst článek

„Na nás se obrátila Slavia s tím, že se necítí dostatečně bezpečně v tom prostředí, a my jsme kontaktovali přes naše kanály policii. Policie nám velmi vstřícně potvrdila, že udělá všechno pro bezpečí naší delegace,“ řekl Sečka Radiožurnálu několik desítek minut po závěrečném hvizdu utkání, které se ale ještě určitě bude dohrávat v kancelářích sídla Evropské fotbalové asociace.

Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha, na svém twitterovém účtu uvedl, že se Slavia kategoricky ohrazuje proti nařčení z rasismu. Případ podle něho nyní řeší místní policie. 

David Nyč, oro, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme