České kluby si v žebříčku koeficientů o místo polepšily. Ztráta na první patnáctku se ale zvětšila

České fotbalové kluby se po závěrečných zápasech skupin Evropské a Evropské konferenční ligy posunuly v žebříčku národních koeficientů UEFA o jednu příčku oproti minulému kolu a po podzimní části figurují na 19. místě. Ztráta tuzemských týmů na klíčovou 15. pozici, která jako poslední znamená pět zástupců v pohárech, mírně vzrostla. K aktuálně patnáctému Turecku chybí českým celkům půl bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty slaví gól

Fotbalisté Sparty slaví gól | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Česko se po čtvrtečním programu dostalo před Kypr, který klesl na 20. místo. Naopak před tuzemskými kluby nadále zůstávají Turecko, šestnácté Řecko, sedmnácté Chorvatsko a osmnácté Dánsko.

V posledních týdnech se vyrovnával se smrtí otce. Nyní Schranz zařídil Slavii postup v pohárech

Číst článek

Česko ztrácí na elitní patnáctku o 0,15 bodu více než po minulém kole. Pořadí je stále mimořádně vyrovnané, mezi 15. a 20. pozicí je rozdíl jen 0,525 bodu.

České týmy ve čtvrtek uhrály tři body. Sparta si připsala dva body za domácí výhru 2:0 nad Bröndby Kodaň v Evropské lize, Slavia pak bod za remízu 1:1 v Evropské konferenční lize v Berlíně proti Unionu. Jablonec utrpěl porážku 0:2 v Kluži. Slavia navíc získala bod za konečné druhé místo ve skupině.

Zisk do žebříčku se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně, v českém případě pěti. Plzeň a Slovácko vypadly už v kvalifikaci. Dosud nejvíce bodů v pohárovém ročníku posbírala z českých klubů Slavia (8,5), na druhé pozici je Jablonec (7).

Tuzemský fotbal budou na jaře zastupovat dva týmy, Slavii a Spartu čeká vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy. Z konkurentů v boji o elitní patnáctku má více mužstev jen Dánsko, kterému zůstávají ve hře tři týmy.

Slavie může na jaře narazit na Leicester nebo PSV Eindhoven. Sparta může hrát s Tottenhamem

Číst článek

Turci a Řekové mají stejně jako Česko po dvou zástupcích, Chorvatsko bude reprezentovat už jen Dinamo Záhřeb. V jarní části může dojít na vzájemné souboje, které mohou být v boji o elitní patnáctku klíčové. Los úvodního kola vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy se uskuteční v pondělí.

Česko doplácí na nevydařený ročník 2019/20, v němž získalo po přepočtu jen 2,5 bodu. Po minulé sezoně tuzemské kluby na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce.

Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Evropská konferenční liga. V této sezoně se české kluby pokoušejí na 15. či lepší místo vrátit, hraje se o nasazení do ročníku 2023/24.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme