LFA: Za chyby při derby nemůže technika přenosového vozu

Podle mluvčího Ligové fotbalové asociace nemůže za špatný penaltový verdikt v nedělním derby mezi Slavií a Spartou technika přenosového vozu, ale pravděpodobně lidský faktor. Problém mohl vzniknout chybnou komunikací mezi videorozhodčím a operátorem v přenosovém voze, který sudím na vyžádání záběry přehrává. To by měla posoudit na svém úterním zasedání komise rozhodčích.

Praha (Aktualizováno: 14:22 15. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florin Nita proti Josefu Hušbauerovi

Florin Nita proti Josefu Hušbauerovi | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Slavia po zápase, který skončil 1:1, cítila hned dvakrát křivdu, že jí rozhodčí Karel Hrubeš upřel penaltu. Nejprve v 11. minutě nařídil pokutový kop za faul brankáře Florina Nity na Josefa Hušbauera, ale po zhlédnutí videa názor změnil a místo toho udělil domácímu záložníkovi žlutou kartu za simulování.

Měla to být penalta, uznal rozhodčí derby Hrubeš. U videa měl k dispozici jen dva záběry

Číst článek

Hrubeš i videorozhodčí Pavel Franěk po utkání uznali chybu s tím, že záběr, ze kterého bylo vidět, že Nita fauloval, dostali pozdě až po znovuzahájení hry. Proti tomu se ohradila Ligová fotbalová asociace i stanice O2 TV Sport, která přenosy i videotechnologii při zápasech zajišťuje.

Mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš dnes uvedl, že velmi pravděpodobně došlo ke špatné domluvě mezi Fraňkem a operátorem ve voze. „Rozhodčí ve voze musí uplatnit trochu jiné dovednosti než na hřišti. Když například vidím, že Nita spadl doleva, tak si řeknu o záběry z kamery na levé straně a to se asi nestalo,“ řekl Hanuš ČTK. Dodal, že je to jeho osobní názor, nikoli oficiální stanovisko LFA.

„Video funguje tak, že operátor, který má k dispozici všechny kamery stejně jako režisér přenosu, videorozhodčímu a jeho asistentovi ukazuje a přehrává vyžádané záběry, protože všechno musí probíhat v rychlosti,“ vysvětlil Hanuš.

„Když tedy rozhodčí po zápase říkali, že dostali průkazné záběry pozdě, tak mohli mít i pravdu. Pravděpodobně si videorozhodčí nechal ukázat dva záběry, jenže na nich to vypadalo, že penalta nebyla. A až posléze se podíval na průkazný záběr,“ uvedl Hanuš.

Slavia se v prvním poločase už za stavu 1:0 dožadovala další penalty po souboji Tomáše Součka s obráncem Ondřejem Zahustelem, ale ani tentokrát podle Hrubeše o faul nešlo. "Ani videozáběry mě nepřesvědčily o faulu. Pokud k držení došlo, bylo vzájemné a nejdříve Souček držel Zahustela," uvedl po zápase rozhodčí.

V úterý se bude událostmi v derby i dalších zápasech 28. kola zabývat komise rozhodčích na svém pravidelném zasedání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme