Slávisté v minulosti procestovali celý svět. V Kazachstánu je ale čeká premiéra

Fotbalová Slavia už hrála v Iráku, Súdánu nebo Kambodži. V Kazachstánu ji ale čeká ve čtvrtek premiéra. Představí se na hřišti Astany v rámci druhého kola základních skupin Evropské ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Astana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávisté se v základní skupině EL utkají s Maccabi Tel Aviv, Villarrealem a kazašskou Astanou

Slávisté se v základní skupině EL utkají s Maccabi Tel Aviv, Villarrealem a kazašskou Astanou | Zdroj: Reuters

„Vítejte v Astaně, vítejte v Kazachstánu,“ přivítala stevardka slávistické fotbalisty v zemi, ve které ještě nikdy nehráli, a to pražský tým navštívil ve své historii už zhruba šest desítek států po celém světě. Za první mezinárodní akce lze označit výjezd do Vídně v roce 1899. V týmu České amatérské unie bylo deset slávistů, které doplnil sparťanský brankář, protože chytil víc penalt než gólman sešívaných.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kazachstánu budou hrát fotbalisté Slavie vůbec poprvé

Krátce nato, ještě ve zmíněném roce 1899, vyjela do ciziny Slavia už oficiálně pod svou hlavičkou. „Klub patřil mezi nejlepší mužstva Rakouska-Uherska. Postupně se představil v Budapešti, Krakově, Německu, Švýcarsku a dalších zemích,“ vysvětloval Radiožurnálu slávistický archivář a historik Karel Zuska.

Slavia postupně vyrážela dál a dál, někdy i do fotbalově exotických zemí. Vylepšovala tak rozpočet svůj i přímo hráčů. Kromě Antarktidy hrála na všech kontinentech. Například v roce 1956 byli slávisté v Jihoafrické republice, odkud si přivezli pozoruhodnou trofej. „Preparovanou hlavu lvice. Lála ji po příletu ukazoval reportérům,“ vzpomínal Zuska.

Na konci roku 1967 absolvoval klub cestu kolem světa. Veselý, Mareš nebo Kopecký předváděli své umění ve Spojených státech, Austrálii, Hongkongu nebo v Kambodži. Ze šestnácti zápasů prohráli až ten poslední. „Zájezd trval 44 dnů a nalétali 65 tisíc kilometrů,“ prozradil Zuska. Letos v zimě se slávisté k tradici dalekých cest vrátili, když strávili skoro dva týdny na soustředění na čínském ostrově Chaj-nan. To bylo ještě dál než teď, kdy jsou od Prahy 4 tisíce kilometrů.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme