Slavnému fotbalistovi Garrinchovi chtěli postavit v Brazílii mauzoleum. Jeho ostatky ale zmizely

Brazilci ho milovali a považují ho spolu s Pelém za nejlepšího hráče své fotbalové historie, ale teď marně pátrají po tom, kam se poděly jeho ostatky. Útočník Garrincha zemřel v roce 1983 a teď se ukazuje, že hřbitov, kde jsou náhrobky s jeho jménem, nemůže fotbalistovy kosti najít.

Tento článek je více než rok starý.

Pau Grande, Brazílie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob fotbalisty Garrincha.

Hrob fotbalisty Garrincha. | Foto: Domingos Peixoto | Zdroj: Profimedia

Na problém se přišlo až teď, čtyřiatřicet let po Garrinchově smrti, protože v rodném městě Pau Grande asi 50 km od Ria de Janeiro, chtěli vybudovat speciální památník. Jenže hřbitov, kam ho v roce 1983 uložili, zjistil, že jeho ostatky nemůže najít.

Brazilský deník Extra píše, že z původního rodinného hrobu byly kosti vyzvednuty a přesunuty na jiné místo v rámci hřbitova. O téhle exhumaci ale neexistují žádné záznamy, a tak teď nikdo přesně neví, kde přesně Garrincha skončil.

Po Garrinchovi začalo pátrat i vedení města. Na zmíněném hřbitově jsou dvě hrobky s Garrinchovym jménem a starosta chce vyzkoumat, jestli některé z ostatků na těchto dvou místech patří fotbalistovi. Radnice už kvůli tomu požádala Garrinchovu rodinu o vzorky DNA.

Garrinchovo umění pocítili svého času i českoslovenští reprezentanti a Brazilci ho zbožňují. Spousta Brazilců má Garrinchu svým způsobem radši než Pelého. Oba byli skvělí útočníci, Brazílie nikdy neprohrála zápas, ve kterém nastoupili oba zároveň. Společně se stali mistry světa 1958 i 1962 a jako fotbalistu většinou řadí Brazilci Pelého o něco výš, ale lidsky měli blíže spíš ke Garrinchovi. Všeříkající jsou jeho přezdívky "Potěšení lidí" nebo "Radost chudých".

„Umřel brzo, protože moc pil, ale jako charakter byl lepší," řekl před časem v Riu Brazilec Ricardo Quiroga. Garrincha se totiž na rozdíl od Pelého fotbalem nikdy nezabezpečil, život mu zničil alkoholismus.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme