Hapal místo Kozáka. Bývalý trenér Sparty povede slovenskou reprezentaci

Novým trenérem slovenské fotbalové reprezentace po Jánu Kozákovi se stal český kouč Pavel Hapal, který v minulosti vedl slovenskou jednadvacítku.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hapal, nový trenér Sparty

Pavel Hapal, bývalý trenér Sparty se ujme slovenské reprezentace | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

Bývalého kouče slovenské jednadvacítky v pondělí schválil do funkce výkonný výbor Slovenského fotbalového svazu.

Oficiálně představen bude Hapal ve středu. Za necelý měsíc povede slovenský výběr v Lize národů proti českým fotbalistům.

Měl tři možnosti a zvolil rezignaci. Kozák skončil u slovenské reprezentace kvůli večírku hráčů

Číst článek

„Původně byli i jiní kandidáti, ale dnes jsme diskutovali jen o Pavlu Hapalovi a výkonný výbor ho schválil devíti z deseti hlasů. Jeden člen se zdržel hlasování,“ řekl na tiskové konferenci předseda svazu Ján Kováčik.

Smlouvu podle něj nový kouč dostane na jeden kvalifikační cyklus s opcí v případě postupu na mistrovství Evropy 2020. Nyní bude s Hapalem dolaďovat detaily a složení realizačního týmu, než ve středu smlouvu podepíšou. „Okrajově jsme se už dotkli i podmínek, které bude třeba doladit. Jednat budeme i o složení realizačního týmu. Jeho vytvoření bude plně v kompetenci pana Hapala,“ uvedl Kováčik.

Hapal se prý nad nabídkou ani nemusel rozmýšlet. „Trénovat jakékoli národní mužstvo a zvlášť Slovensko je pro mě pocta. Vždyť jsem se narodil v Československu,“ cituje Hapala web slovenského svazu. „Nepodaří se to každému. Moc si toho vážím a je to pro mě zavazující,“ uvedl kouč.

Devětačtyřicetiletý Hapal se s přestávkami pohybuje ve slovenském fotbale od roku 2007, kdy převzal Nitru. Vedl i Žilinu a Senicu, od začátku roku 2015 byl trenérem jednadvacítky, se kterou postoupil na mistrovství Evropy 2017, kde startovalo Slovensko teprve podruhé v historii.

Tehdy pod Hapalem na šampionátu hráli současní reprezentanti Milan Škriniar, Stanislav Lobotka, Albert Rusnák, Matúš Bero, Ľubomír Šatka a Adam Jakubech. „Věřím, že se s týmem rychle sžiji. Je v něm hodně kluků, které jsem už trénoval,“ uvedl Hapal.

Letos v březnu přijal Hapal nabídku pražské Sparty. Na její lavičce ale vydržel jen do konce července a od té doby byl bez angažmá. „Bylo to krátké působení. Cítil jsem pachuť, protože jsem tam nedostal moc prostoru. Ale rozhodnutí o mém konci jsem přijal, takový je fotbalový život,“ prohlásil Hapal.

U slovenského týmu nahradí Kozáka, který minulý týden po pěti letech skončil na vlastní žádost, když po prohře 1:2 v Trnavě s Českem přistihl některé hráče, jak se nad ránem vracejí na hotel z večírku.

„Působení pana Hapala u jednadvacítky bylo hlavním faktorem, proč jsme se rozhodli pro něj. Naše tříletá spolupráce se ukázala jako velmi úspěšná. A má hodně kvalit,“ dodal Kováčik.

Premiéru prožije Hapal 16. listopadu v domácím zápase Ligy národů s Ukrajinou. O tři dny později se představí v Praze proti České republice. „První dva zápasy jsou v Lize národů a chceme v nich uspět, abychom nespadli do nižšího koše. Následně se budeme chtít dobře připravit na kvalifikaci a postoupit na mistrovství Evropy 2020,“ uvedl Hapal ke svým cílům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme