Slavia už čtyři soutěžní zápasy nevyhrála, Zlínu podlehla 0:1. Karviná nastřílela Spartě tři branky

Fotbalisté Slavie mají jistotu prvního místa po základní části ligy. Ve 29. kole sice prohráli ve Zlíně 0:1, ale druhá Plzeň jen remizovala v Příbrami 1:1. Nedařilo se ani třetí Spartě, která překvapivě podlehla předposlední Karviné 1:3. Jistotu účasti v nadstavbové skupině o titul má Baník Ostrava po výhře nad Opavou ve slezském derby 2:0.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:42 21. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávista Ibrahim Traoré (vlevo) v souboji se zlínským Markem Hlinkou

Slávista Ibrahim Traoré (vlevo) v souboji se zlínským Markem Hlinkou | Zdroj: ČTK

Fotbalisté pražské Slavie počtvrté v řadě v soutěžním zápase nezvítězili. Po dvou porážkách ve čtvrtfinále Evropské ligy proti londýnské Chelsea a ligové remíze v pražském derby se Spartou překvapivě prohrála na hřišti trápícího se Zlína, který tak ale stylově oslavil sté výročí založení klubu.

Jediný gól utkání vstřelil po nádherné dělovce zpoza vápna v 60. minutě domácí záložník Adnan Džafič. Sešívaní ale díky remíze Plzně v Příbrami i tak vyhráli základní část fotbalové ligy.

Slávisté tak budou mít v nadstavbové skupině o titul, kterou bude hrát šest nejlepších týmů soutěže, výhodu domácího prostředí v zápasech s druhým, třetím a čtvrtým celkem po základní části.

Trenér Slavie Trpišovský poslal na hřiště od začátku oproti duelu s Chelsea Josefa Hušbauera, Jaroslava Zeleného, Alexandra Balutu, Miroslava Stocha a Milana Škodu. Zlín, který nastoupil v netradičních červenobílých retrodresech, vyrukoval se dvěma hroty Tomášem Poznarem a Pavlem Vyhnalem.

Fastav Zlín - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 60. Džafič. Rozhodčí: Královec - Mokrusch, Hájek. ŽK: Vyhnal, Poznar, Rakovan, Buchta, Hlinka - Škoda, Traoré. Diváci: 5672.
Sestavy:
Zlín: Rakovan - Hnaníček, Buchta, Gajič - Hlinka - Holík, Džafič (90. Bačo), Jiráček, Bartošák - Poznar (72. Železník), Vyhnal (86. Jakubov). Trenér: Pivarník.
Slavia: Kolář - Bořil, Kúdela, Ngadeu, Zelený (81. Olayinka) - Souček, Traoré - Baluta (60. Masopust), Hušbauer, Stoch (68. Van Buren) - Škoda. Trenér: Trpišovský.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 1:1

Obhájce titulu Viktoria Plzeň stáhla pětibodovou ztrátu na vedoucí Slavii díky remíze v Příbrami na čtyři body. Stejným výsledkem skončilo i podzimní vzájemné měření obou týmů.

Západočeši v zápase vedli, když se v 31. minutě prosadil Erik Pačinda. Brankář Kočí vyrazil prudkou střelu Davida Limberského jen před kopačku hostujícího slovenského záložníka. Videorozhodčí pak ještě potvrdil, že na začátku akce Chorý nefauloval Chaluše, jenž dlouho zůstal ležet na hřišti.

Příbramští vyrovnali po pouhých šesti minutách, kdy Ruslan Mingazov v šestnáctce nahrál Janu Matouškovi a ten z úhlu překonal brankáře Plzně Aleše Hrušku. Západočeši tak zaváhali po sérii tří ligových výher, Středočeši zůstali v tabulce čtrnáctí.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 1:1 (1:1)
Branky: 37. Matoušek - 31. Pačinda. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Myška - Lerch (video). ŽK: Kayamba, Řezník (oba Plzeň).
Sestavy:
Příbram: Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Soldát, Květ - Mingazov (85. Keita), Rezek, Matoušek (82. Voltr) - Polidar (72. Jablonský). Trenér: Nádvorník.
Plzeň: Hruška - Řezník, Brabec, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kayamba (60. Kovařík), Pačinda (81. Ekpai), Kopic - Chorý (67. Bakoš). Trenér: Vrba.

Sparta Praha - MFK Karviná 1:3

Sparťanští fotbalisté v domácím zápase s předposlední Karvinou překvapivě prohráli 1:3. Dva góly hostů vstřelil ve 4. a 54. minutě útočník Tomáš Wágner, v 25. minutě se prosadil také Dávid Guba. Za Letenské snižoval až v 89. minutě střídající Martin Hašek.

Letenští utrpěli vůbec první ligovou porážku s Karvinou. Slezané pod vedením bývalého sparťanského kouče Františka Straky zvítězili podruhé za sebou a z předposledního místa ztrácejí na čtrnáctou Příbram už jen čtyři body.

V základní sestavě Sparty chyběl potrestaný Guélor Kanga, kvůli zdravotním problémům z obvyklé sestavy vypadli i Benjamin Tetteh se Srdjanem Plavšičem a na lavičce zůstali Lukáš Štetina s Ondřejem Zahustelem.

Sparta Praha - MFK Karviná 1:3 (0:2)
Branky: 89. Hašek - 4. a 54. Wágner, 25. Guba. Rozhodčí: Marek - Vlček, Poživil - Adam (video). ŽK: Sáček (Sparta). Diváci: 10.425.
Sestavy:
Sparta: Nita - Chipciu, Radakovič, Costa, Hanousek - Karlsson, Hložek, Sáček, Frýdek (58. Hašek), Čivič (63. Zahustel) - Drchal. Trenér: Ščasný.
Karviná: Pastornický - Krivák, Čolič, Rundič, Záhumenský - Smrž, Budínský - Ba Loua (90. Moravec), Lingr (86. Bukata), Guba (65. Letič) - Wágner. Trenér: Straka.

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 1:0

Fotbalisté Bohemians si připsali druhé vítězství za sebou, doma porazili čtvrtý Jablonec nejtěsnějším možným způsobem po gólu Davida Bartka z 15. minuty. Klokani tak ukončili 555 minut trvající čekání na přesný domácí zásah.

Bohemians mají před závěrečným utkáním základní části ligy stále naději, že se zcela vyhnou bojům o záchranu. Na desátou příčku ztrácejí z dvanácté pozice jen dva body. Severočeši měli jistotu účasti ve skupině o titul již před zápasem.

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 1:0 (1:0)
Branka: 15. Bartek. Rozhodčí: Ardeleanu - Pelikán, Horák. ŽK: Bartek. Diváci: 4079
Sestavy:
Bohemians 1905: Fryšták - Hůlka, Šmíd, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek, Bartek - Reiter (83. Ljovin), Nečas (34. Hilál, 63. Koubek), Vaníček. Trenér: Hašek.
Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Jovovič, Trávník, Hübschman, Považanec (84. Kubista), Vatajelu (74. Kratochvíl) - Doležal (71. Chramosta). Trenér: Rada.

Baník Ostrava - SFC Opava 2:0 

Ostravští fotbalisté ovládli i bez stále zraněného kapitána Milana Baroše slezské derby proti Opavě 2:0 a zajistili si místo v nadstavbové skupině o titul. Góly domácích vstřelili v 29. minutě po centru Nemanji Kuzmanoviče Dame Diop, pro kterého šlo o osmý přesný zásah v sezoně, a výhru nad odvěkým rivalem potvrdil v 79. minutě střídající Robert Hrubý.

Zápas na vyprodaném stadionu sledovalo 15 tisíc diváků. Baník Opavě vrátil prohru z podzimního derby. Zápas se dohrával za desetiminutového aplausu domácích fanoušků.

Baník Ostrava - SFC Opava 2:0 (1:0)
Branky: 29. Diop, 79. Hrubý. Rozhodčí: Berka - Vitner, Vaňkát. ŽK: Holzer, Fleišman - Jursa. Diváci: 15.100 (vyprodáno).
Sestavy:
Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Holzer, Jánoš, Jirásek (67. Hrubý), Granečný - Kuzmanovič (86. Mešaninov), Diop (56. O. Šašinka). Trenér: Páník.
Opava: Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Schaffartzik - Stáňa (60. Jurečka), Zavadil, Janetzký (20. Řezníček), Jursa (80. Juřena), Zapalač - Smola. Trenér: Kopecký.

Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 2:2

Mladoboleslavští fotbalisté neudrželi na hřišti poslední Dukly dvoubrankové vedení a remizovali 2:2. Středočeši vedli po gólech Nikolaje Komličenka a Dominika Maška, ale tým z pražských Dejvic brankami Uroše Djuranoviče a Daniela Tetoura vybojoval bod.

Mladá Boleslav se propadla na osmé místo, ztráta Dukly na patnáctou příčku zajišťující účast v baráži, se i kvůli výhře Karviné 3:1 na Spartě prohloubila na šestibodový rozdíl.

Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 2:2 (0:1)
Branky: 78. Djuranovič, 87. Tetour - 25. Komličenko, 74. Mašek. Rozhodčí: Houdek - Kotík, Flimmel. ŽK: Djuranovič, Ostojič, Tetour - Hájek, Mareš, Fulnek, Přikryl, Jugas. Diváci: 769.
Sestavy
Dukla: Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Tetour, Hanousek, Miloševič - Djuranovič, González (78. Hadaščok), Holík (64. Podaný). Trenér: Skuhravý.
M. Boleslav: Šeda - Fulnek, Hájek, Jugas, Mareš - Ladra (86. Klíma), Hubínek, Bucha (58. Mašek), Tatajev (64. Takács), Přikryl - Komličenko. Trenér: Weber.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 3:2 

Libereckým hrdinou v domácím zápase proti Slovácku byl útočník Libor Kozák, který proměnil všechny tři pokutové kopy, které svými prohřešky hosté domácím darovali. Slovácko dokázalo dvakrát vyrovnat, na třetí penaltu v nastaveném čase ale už odpověď nenašlo.

Slovan se tak udržel na šestém místě, které zaručuje účast v nadstavbové skupině o titul. Slovácko je v tabulce třinácté dva body od desáté příčky.

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 3:2 (1:0)
Branky: 45.+2, 76. a 90.+2 všechny z pen. Kozák - 70. Krejčí, 79. Daníček. Rozhodčí: Rejžek - Kotalík, Pečenka. ŽK: Kozák - Divíšek, Diviš, Kalabiška. Diváci: 4754.
Sestavy:
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Oscar - Malinský (82. Musa), Potočný, Pešek (60. Mara) - Kozák. Trenér: Hornyák.
Slovácko: Trmal - Juroška, Hofmann, Krejčí, Divíšek - Daníček - Diviš, Sadílek (46. Havlík), Janošek (46. Harba), Navrátil (81. Kalabiška) - Zajíc. Trenér: Svědík.

Sigma Olomouc - FK Teplice 2:0 

Olomoučtí fotbalisté doma porazili v souboji týmů z prostředku tabulky po gólech Jakuba Plška a Davida Housky Teplice 2:0 a před posledním zápasem základní části je dělí pouhé dvě body od skupiny o titul. Olomouc však zakončí základní část na Slavii, zatímco šestý Liberec míří na hřiště předposlední Karviné.

Teplice naopak stále mohou spadnout do skupiny o záchranu v nejvyšší lize. Od té Teplice dělí dva body.

Sigma Olomouc - FK Teplice 2:0 (1:0)

Branka: 42. Plšek, 70. Houska. Rozhodčí: Dubravský - Fišer, Vodrážka. ŽK: Kalvach - Shejbal, Kučera. Diváci: 3824.
Sestavy:
Olomouc: Buchta - Sladký, Beneš, Jemelka, Falta - Kalvach - Zahradníček, Plšek (83. Chytil), Houska, Lalkovič (67. Chvátal) - Yunis (77. Dvořák). Trenér: Jílek.
Liberec: Grigar - Vondrášek, Čmovš, Shejbal, Krob (81. Hošek) - Kučera, Trubač (66. Radosta) - Hora, Žitný (74. Ljevakovič), Hyčka - Kuchta. Trenér: Hejkal.

Fortuna liga | 29. kolo
21.4. AC Sparta Praha - MFK Karviná 1:3
21.4. FK Dukla Praha - FK Mladá Boleslav 2:2
21.4. FC Baník Ostrava - SFC Opava 2:0
21.4. Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 1:0
21.4. 1.FK Příbram - FC Viktoria Plzeň 1:1
21.4. SK Sigma Olomouc - FK Teplice 2:0
21.4. FC Slovan Liberec - 1.FC Slovácko 3:2
21.4. FC Fastav Zlín - SK Slavia Praha 1:0
FORTUNA:LIGA (PLATNÉ K 21. 4. 2019)
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 29 22 3 4 70:22 69
2. Plzeň 29 20 5 4 43:27 65
3. Sparta 29 16 6 7 49:27 54
4. Jablonec 29 14 6 9 49:26 48
5. Ostrava 29 13 6 10 38:32 45
6. Liberec 29 11 9 9 32:26 42
7. Olomouc 29 12 4 13 36:41 40
8. Ml. Boleslav 29 10 9 10 49:44 39
9. Zlín 29 12 3 14 32:37 39
10. Teplice 29 10 5 14 32:42 35
11. Opava 29 9 6 14 39:46 33
12. Bohemians 1905 29 8 9 12 28:36 33
13. Slovácko 29 10 3 16 31:44 33
14. Příbram 29 8 6 15 33:63 30
15. Karviná 29 7 5 17 37:52 26
16. Dukla Praha 29 5 5 19 25:58 20

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme