Vrba uznal sílu Monaka a litoval Hložkovy šance. ‚Porazili jsme rasismus,‘ prohlásil trenér Kovač

Fotbalistům Sparty se vzdálil postup do další fáze Ligy mistrů. Na úvod 3. předkola slavné soutěže Pražané prohráli doma s Monakem 0:2. Utkání ovlivnil mimo jiné incident po prvním gólu hostujícího záložníka Auréliena Tchouaméniho, kdy část sparťanských fanoušků úspěšného střelce rasisticky urážela.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba během utkání s Interem.

Sparťanský trenér Pavel Vrba | Foto: Stoyan Nenov | Zdroj: Reuters

Tchouaméni otevřel skóre v 37. minutě hlavou po rohovém kopu. Při gólové oslavě pak proběhl kolem skupiny skalních příznivců Sparty, kteří francouzského záložníka tmavé pleti zasypali kelímky, část z nich směrem k němu bučela a ozvaly se i opičí skřeky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy na utkání předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Monakem. Více v příspěvku Lukáše Michalíka

„Všichni jsme smutní a zklamaní, že se v 21. století tohle ve světě děje. Rád bych, aby to přestalo, protože ve fotbale jsme si všichni rovni. Na hráče jsem pyšný, protože zareagovali dobře. Někteří z nich byli opravdu naštvaní, zklamaní a smutní, ale řekl jsem jim, že jsme tu od toho, abychom hráli fotbal,“ vyprávěl na pozápasové tiskové konferenci trenér Monaka Niko Kovač.

Bezprostředně po incidentu si on i jeho svěřenci stěžovali u hlavního rozhodčího a hlasatel na letenském stadionu domácí fanoušky upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení duelu. Po zhruba tříminutové pauze se ale nakonec ve hře pokračovalo.

„Vím, že to bolí a že se to velmi těžko chápe, ale řekli jsme si, že budeme pokračovat. Vyhráli jsme zápas a porazili rasismus. Je důležité zdůraznit, že šlo o menší část diváků, ne celý stadion. Bavili jsme se o tom s rozhodčím a trenérem Sparty. Řekl jsem mu, že za to není zodpovědný. Snad se to už nikdy nestane,“ podotkl Kovač.

Sparta prohrála s Monakem 0:2, postup do Ligy mistrů se jí vzdálil. Zápas poznamenaly rasistické pokřiky

Číst článek

Rasistické pokřiky se ze stejné tribuny ozvaly i po zápase, hráči Sparty tak za podporu poděkovali jen fanouškům na hlavní tribuně. K takzvanému kotli, kde sídlí ti nejskalnější příznivci, se s výjimkou záložníka Bořka Dočkala nevydali.

Kapitán Pražanů se problémové části fanoušků snažil domluvit, o to stejné se už o poločase pokoušel i někdejší sparťanský útočník David Lafata.

„Co vám na to mám říct. Nerozumím některým fanouškům, ale nerozumím i některým hráčům. Dál se nebudu vyjadřovat,“ řekl stručně trenér Sparty Pavel Vrba. Za rasistické projevy fanoušků hrozí Pražanům vysoká pokuta a v krajním případě i uzavření stadionu.

Vrba ocenil soupeře

Sparťanský kouč po utkání přiznal, že Monako bylo v úvodním duelu dvojzápasu lepším týmem.

Krejčí prodělal plicní embolii a byl hospitalizován. ‚Cítím se dobře,‘ vzkázal po propuštění fotbalista

Číst článek

„S takovými soupeři se vám naskytne jedna dvě příležitosti na zápas. Když je neproměníte, zápas je hodně složitý. Nám se to nepodařilo zvládnout a Monako, když se dostalo do vedení, zápas kontrolovalo,“ hodnotil Vrba.

„Potkali jsme se s výborným mužstvem, které nám ukázalo, kde jsme my a kde jsou oni,“ přidal sparťanský trenér a poukázal na neproměněnou příležitost Adama Hložka z první půle.

Od té doby začalo v zápase dominovat Monako. Ani po přestávce obrana francouzského celku letenské ofenzivní hráče k ničemu nepustila.

Naopak střídající Sofiane Diop poslal v 59. minutě centr na německého reprezentanta Kevina Vollanda, který nadvakrát prostřelil brankáře Florina Nitu a zvýšil tak na konečných 2:0.

Odveta v Monaku je na programu příští úterý. „Víra je vždycky. Samozřejmě bychom museli dát první branku, potom se může stát cokoliv. Určitě do Monaka pojedeme s tím, že chceme zápas ještě zdramatizovat. Musíme být aktivní, ani nám nic jiného nezbývá,“ dodal trenér Vrba.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme