Sparta má další problémy kvůli rasismu fanoušků. UEFA s ní zahájila řízení po utkání s Monakem

Disciplinární komise UEFA oficiálně zahájila řízení s fotbalovou Spartou kvůli rasistickým projevům části fanoušků v úterním úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Monakem na Letné. Pražskému klubu vedle finančního trestu hrozí i částečné nebo úplné uzavření stadionu. Sparta prohrála zápas s Monakem 0:2.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Karabec ze Sparty a Aurélien Tchouaméni z Monaka

Adam Karabec ze Sparty a Aurélien Tchouaméni z Monaka | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Hráči Monaka i trenér Niko Kovač si stěžovali u rozhodčího Michaela Olivera na chování diváků vůči záložníkovi tmavé pleti Aurélienu Tchouaménimu po jeho úvodním gólu z 37. minuty. Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře, ale po závěrečném hvizdu se opět z „kotle“ ozvaly skřeky.

Sparťanští fotbalisté se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke „kotli“ na děkovačku se nevydali. K němu po chvíli zamířil pouze kapitán Bořek Dočkal, který se snažil na diváky apelovat. Radikálním příznivcům během poločasové přestávky domlouval i bývalý sparťanský kapitán David Lafata.

Schůzka s generálním partnerem

Mobilní operátor T-Mobile, generální partner Sparty pro soutěže UEFA a domácí pohár, informoval, že kvůli poslednímu rasistickému incidentu pozve vedení klubu na schůzku, požaduje prošetření incidentu a navíc chce znát konkrétní opatření proti takovým projevům.

Pokuta a podmínečně uzavřené tribuny. Sparta pyká za rasismus fanoušků proti olomouckému Poulolovi

Číst článek

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace už ve čtvrtek Spartu potrestala pokutou 100 tisíc korun a podmínečným uzavřením části domácího stadionu za rasistické chování některých fanoušků vůči olomouckému defenzivnímu univerzálovi Florentu Poulolovi v zápase úvodního kola nejvyšší soutěže.

Pokud se v příštích čtyřech ligových utkáních na Letné znovu objeví projevy rasismu, bude mít Sparta na dva soutěžní zápasy zavřené sektory C9 a C10 (protilehlá tribuna) a B1 až B4, kde sídlí „kotel“.

‚Prohřešky sparťanských fanoušků‘

Letenští v minulosti na chování svých fanoušků v pohárech už několikrát doplatili. Při domácím duelu Evropské ligy s Interem Milán v sezoně 2016/17 byla Spartě kvůli rasistickým projevům uzavřena část stadionu pro zápas s Beer Ševou. Kvůli nepokojům v odvetném utkání v Miláně zase Pražané nemohli mít příznivce v úvodním únorovém střetnutí 2. kola vyřazovací části v Rostově.

V létě 2018 se sparťanští fanoušci dopustili nepřístojností v obou zápasech 2. předkola Evropské ligy se Spartakem Subotica. O rok později museli odehrát domácí duel 3. předkola EL s Trabzonsporem bez diváků. Disciplinární komise UEFA navíc Spartě udělila dvě pokuty 50 tisíc eur, tedy dohromady přes 2,5 milionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme