Stadion Sparty před zápasem prohledali pyrotechnici se psy, zadržený muž odmítl vypovídat

V sobotním zápase letěla pyrotechnika z hostujícího do domácího sektoru vícekrát, po prvním poločase ale ještě plzeňský kotel vyklizen nebyl, podle mluvčího Sparty byla ochrana zabezpečena. Muž, který po přestávce zranil ženu, byl obviněn, ale odmítl vypovídat.

Praha (Aktualizováno: 17:04 11. 3. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v sektoru plzeňských fanoušků na Letné.

Policie v sektoru plzeňských fanoušků na Letné. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

„Útočníka se povedlo identifikovat a následně zadržet na základě operativní práce kriminalistů a videozáznamu. Po sdělení obvinění byl propuštěn, ještě předtím odmítl vypovídat,“ řekl Radiožurnálu mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

‚Takové osoby nepovažujeme za své fanoušky.‘ Viktoria Plzeň se omluvila za dění na Letné

Číst článek

35letý muž si na policejní služebně vyslechl obvinění z trestného činu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, za což mu v případě odsouzení hrozí až 10 let ve vězení.

Incident, při kterém byli zraněni diváci Sparty, se odehrál přibližně v 60. minutě sobotního zápasu 24. kola. Nebylo to ale poprvé, pyrotechnika létala už během prvního poločasu.

„V prvním poločase nebyl nikdo zraněn a pořadatel učinil opatření, kdy přesunul diváky do bezpečnější zóny – činil kroky, aby se situace znovu neopakovala,“ dodal policejní mluvčí.

Postup po prvních incidentech potvrzuje i ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík: „V tu chvíli v sektorech, které sousedí s plzeňským kotlem, byla dle našeho názoru zabezpečena dostatečná ochrana. Došlo k vyklizení dvou sektorů a k agresivitě tam nedocházelo.“

Někdejší dlouholetý šéf disciplinární komise fotbalového svazu a současný ombudsman Českého olympijského výboru Alexander Károlyi si myslí, že pořadatelé měli zvážit zásah policie vůči hostujícím fanouškům už v prvním poločase, kdy světlice a dělbuchy mezi oběma sektory začaly létat.

„Je to otázka osobního vyhodnocení, zda intenzita toho vhazování pyrotechniky byla natolik varující, že byla potřeba reagovat hned. Oni si vyhodnotili, že ne. Proto jako první krok udělali určitou bezpečnostní bezprostorovou zónu bez diváku,“ hodnotil Károlyi pro Radiožurnál.

Během utkání, které Sparta vyhrála 4:0, došlo k použití pyrotechniky ze strany obou fanouškovských táborů. Jen jeden ji použil coby zbraň na soupeře, i tak ale zůstává otázka, jak se na stadion dostala.

Bezpečnostní rámy?

„Spíš víme, jak se tam nedostala. Pyrotechnická prohlídka stadionu proběhla dvě hodiny před výkopem, kdy celý stadion byl prohledán pyrotechniky a vycvičenými psy. Pyrotechnika nebyla na stadionu, dokud nebyli vpuštěni diváci. To, jak konkrétně se tam dostala, nás mimořádně zajímá,“ říká Ondřej Kasík.

Diskutuje se tak například o zavedení bezpečnostních rámů, které by zefektivnily práci pořadatelské služby. Ani ty ale nejsou schopny odhalit všechno.

„Dostali bychom se do situace, že při vstupu na fotbalový stadion lidé prochází stejnou bezpečnostní kontrolou jako na letišti. To bychom pak ale museli požádat diváky, aby přišli s několikahodinovým předstihem,“ přemýšlí šéf komunikace Sparty.

Sobotní zápas se dohrál, ale plzeňští diváci jeho závěr neviděli. Sektor byl po vzájemné dohodě Sparty coby pořádajícího klubu a policie deset minut před koncem vyklizen.

Tomáš Pavlíček, vman, rok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme