Plzeňským fanouškům můžeme zakázat výjezd, říká předseda disciplinární komise k výtržnictví na Letné

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace zahájila řízení se Spartou Praha a Plzní po sobotním utkání 24. ligového kola, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující fanoušky poranila několik diváků. Komise se bude dále událostmi zabývat na pravidelném čtvrtečním zasedání.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Plzně během zápasu na Spartě.

Fanoušci Plzně během zápasu na Spartě. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

S domácím pořadatelským klubem bude disciplinárka řešit zejména pronesení a použití pyrotechniky, s Viktorií pak přestupky použití pyrotechniky a výtržnosti fanoušků.

Stadion Sparty před zápasem prohledali pyrotechnici se psy, zadržený muž odmítl vypovídat

Číst článek

„Disciplinární řád nám v tuto chvíli umožňuje kluby trestat peněžitým trestem, případně i přistoupit k uzavření stadionu nebo jeho části. A to se týká obou provinivších se klubů,“ uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinárky Richard Baček.

„U hostujícího klubu můžeme v rámci trestu uzavření stadionu přistoupit k takzvanému zákazu výjezdu. Tyto tresty mohou být uloženy v nepodmíněné nebo podmíněné podobě. Pokud se jedná o Spartu, tak komise bude také posuzovat, zdali klub skutečně udělal všechna potřebná opatření,“ dodal.

Vyjádření klubu k incidentu při utkání Sparta–Plzeň ➡️ fcviktoria.cz/clanek.asp?id=…

#fcvp #SPAPLZ

10:27 – 11. 03. 2019

4 37

Podle policie pyrotechnika hozená v druhé půli utkání z "kotle" hostů poranila několik diváků ve vedlejším sektoru. Těžkooděnci následně sektor plzeňských příznivců vyklidili. Zadrženému muži, který způsobil zranění ženě, hrozí až deset let vězení. Celkem zaznamenali policisté 21 přestupků a dva trestné činy. Pyrotechnika však přilétla i opačným směrem z domácího sektoru do "kotle" soupeře a to nejméně v jednom případě ve 33. minutě. Není tedy přesně jasné, jak incident probíhal a kdo jej vyprovokoval. Sparta ve šlágru kola vyhrála nad Plzní jasně 4:0.

Jednání fanoušků odsuzujeme, říká LFA

„LFA důrazně odsuzuje jednání fanoušků, ke kterému došlo. Je nám líto následků, které jsou s tím spojené. Je třeba však zmínit, že se jednalo o ojedinělý případ, který se liší od běžného chování fanoušků na ligových stadionech. Současně kvitujeme, že se díky modernímu kamerovému systému podařilo téměř okamžitě dopadnout pachatele, a věříme, že bude za své chování náležitě potrestán,“ uvedla LFA v prohlášení. „LFA vnímá v současnosti pyrotechniku jako jeden z nejvážnějších problémů na ligových stadionech,“ doplnil bezpečnostní manažer LFA Vít Kraus.

Disciplinárka může potrestat výtržníka pouze tehdy, pokud je členem LFA. „Použití pyrotechniky může trestat správní orgán nebo soud. V případě, že je dotyčný členem FAČR, může k trestu přistoupit i naše disciplinární komise. Pokud se divák třeba právě použitím pyrotechniky proviní proti návštěvnímu řádu, může mu zákaz vstupu na stadion udělit také samotný klub,“ vyjmenoval Kraus.

„Právě z těchto důvodů se snažíme klubům pomoci při zkvalitnění kamerových systémů tak, jak k tomu došlo třeba právě na stadionu Sparty, která instalovala nový systém nedávno a při vyhodnocení sobotních událostí byl velkým přínosem,“ dodal

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme