Sparta prohrála v odvetě s Crvenou Zvezdou 0:1 a pohárová sezona pro ni končí. Nepostupuje ani Mladá Boleslav

Fotbalisté Sparty prohráli v domácím odvetném utkání 3. předkola Evropské ligy 0:1 s bělehradským celkem Crvena Zvezda. Letenský tým nedokázal vymazat dvoubrankové manko z prvního zápasu a pohárová sezona tak pro něj končí už v úvodu. Ve stejné fázi končí i Mladá Boleslav, která podlehla 1:2 albánskému týmu Skenderbeu. Penalty pak zvládli lépe domácí a vyhráli 4:2.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 22:48 3. 8. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Lafata měl v závěru utkání s Crvenou Zvezdou několik šancí.

David Lafata měl v závěru utkání s Crvenou Zvezdou několik šancí. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Pro pražský celek je to nejhorší výsledek na evropské scéně od vyřazení švédským BK Häcken v roce 2013 ve 2. předkole.

Sparta se z úvodního fiaska v Bělehradě příliš nepoučila a už ve čtvrté minutě mohla inkasovat po podobném zaváhání, jaké předvedla u prvního gólu v Srbsku. Po rychlé rozehrávce hostů se dostal za obranu Boakye, ale brankáře Dúbravku tentokrát neprostřelil.

Vzápětí po dlouhém nákopu pálil ghanský útočník těsně vedle. Dlouho ho to mrzet nemuselo, protože v 19. minutě utekl po pravé straně Srnič a centrem po zemi našel Boakyeho před prázdnou brankou. Ve 38. minutě mohlo být pro Spartu ještě hůř. Jovičič šel sám na Dúbravku, ale ani netrefil branku.

Nic to však nezměnilo na tom, že Crvena Zvezda s ohledem na dění na trávníku mohla pomalu přemýšlet o pátečním losu závěrečného předkola. Sparta šla do kabin za bouřlivého pískotu letenského stadionu a s vědomím, že postup by jí zařídil pouze zázrak v podobě čtyř gólů a žádné inkasované branky.

Domácí ožili po příchodu Rosického v 66. minutě a dokonce si vypracovali i několik velkých šancí. Ben Chaim však křížnou střelou trefil tyč a vzápětí mířil Lafata do břevna. Sparťanský kanonýr navíc v závěru spálil dvě další obrovské šance. Nejprve ho vychytal Borjan a poté mu v dorážce do prázdné branky zabránil pohotový skluz jednoho z obránců.

Zahozené šance už jen podtrhly skutečnost, že novou éru Sparty po příchodu italského trenéra Stramaccioniho a deseti nových hráčů provází velké rozpaky. Letenský celek ze tří dosavadních soutěžních utkání dvě prohrál a jednou remizoval.

V pohárech zaznamenal nejhorší výsledek od nečekaného vyřazení ve druhém předkole Evropské ligy s Häckenem v roce 2013. V následujících třech sezonách Sparta dokázala vždy postoupit minimálně do základní skupiny Evropské ligy. V minulém ročníku došla do druhého kola, před tím dokonce až do čtvrtfinále.

Po domácí výhře 2:1 nad Skënderbeu Korcë nezvládli fotbalisté Mladé Boleslavi odvetu v Albánii, kde sice vedli gólem Adama Jánoše, ale zápas prohráli 1:2. Penalty pak zvládli lépe domácí a vyhráli 4:2. Za hosty neproměnili své pokusy Jakub Rada a Golgol Mebrahtu.

Mladá Boleslav tak přišla o šanci na největší úspěch v pohárech za posledních deset let od postupu do základní skupiny Poháru UEFA v roce 2007. Od té doby byla pětkrát ve 3. předkole, ale dál ani tentokrát nepostoupila a po Spartě je druhým českým zástupcem, pro kterého letošní účinkování v pohárech končí.

Generální sportovní manažer Dušan Uhrin mladší překvapil soupeře sestavou, ve které chyběli autoři šesti z dosavadních sedmi gólů v předkolech. Chramostu do hry nepustilo zranění a Mebrahtua na hrotu útoku nahradila nová posila Komličenko. Jen na lavičce zůstal i reprezentant Mareš či stoper Čmovš, místo kterého dostal šanci Stronati. Ten byl přitom předtím krátkodobě přeřazen do B-týmu.

V prvním poločase Boleslav působila jistým dojmem, nenechávala se zatlačit, naopak aktivním napadáváním získávala míče často i na soupeřově polovině. V 18. minutě přišla odměna po hezké kombinační akci. Přikryl našel Fabiána, ten centrem oslovil Jánoše, který dělovkou z voleje navázal na vítězný gól patičkou z prvního duelu.

Domácí se v útoku těžko prosazovali, ale v 55. minutě je vrátila do boje o postup penalta. Levý bek Mici spadl ve vápně po kontaktu se skluzujícím Pauschekem a sudí odpískal pokutový kop. Penaltu proměnil Lilaj, i když brankář Diviš vystihl stranu, a Skënderbeu ožilo stejně jako 6500 fanoušků na stadionu v Elbasanu.

Boleslav domácí euforii ustála a mohla rozhodnout. Jenže střídající Mebrahtu, Přikryl ani Mareš se svými střelami neuspěli v souboji s gólmanem Shehim. Místo toho v 83. minutě z ničeho nic udeřilo Skënderbeu. Střídající Plaku převzal míč na hranici ofsajdu a jeho střelu ještě smolně tečoval Fleišman za Divišova záda.

Ještě v normální hrací době mohl Mareš trefil z úhlu při dorážce jen tyč. V prodloužení Stronati vykopával míč za již překonaným Divišem. Rozhodnout pak mohl Matějovský nečekanou střelou z dálky, kterou ale překvapený gólman stihl ještě vytáhnout těsně vedle.

V penaltách byli domácí bezchybní. Naopak Rada trefil ve třetí sérii břevno a ve čtvrté vychytal Mebrahtua gólman.

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - Crvena Zvezda Bělehrad 0:1 (0:1)

Branka: 19. Boakye. Rozhodčí: Chapron - Haquette, Viala (všichni Fr.). ŽK: Mandjeck - Borjan, Boakye. Diváci: 16.808. První zápas 0:2, postoupila Crvena Zvezda.

Skënderbeu Korcë - Mladá Boleslav 2:1 (2:1, 0:1), na pen. 4:2

Branky: 55. Lilaj z pen., 83. Plaku - 18. Jánoš. Rozhodčí: Boiko - Matjaš, Vysockyj (všichni Ukr.). ŽK: Vangjeli - Komličenko, Mareš, Přikryl. Diváci: 6500. Penalty proměnili: Shehi, Latifi, Muzaka, Lilaj - Mareš, Přikryl. Neproměnili: Rada, Mebrahtu. První zápas: 1:2, postoupilo Skënderbeu.

nis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme