Britského fanouška zatkli ve Spojených arabských emirátech, údajně kvůli dresu Kataru

Návštěva fotbalového zápasu ve Spojených arabských emirátech se nevyplatila jednomu Britovi, který se na utkání asijského šampionátu rozhodl jít v dresu Kataru. Kvůli podpoře znepřáteleného státu ho totiž měli v Abú Zabí napadnout a zatknout. Místní úřady to ale popírají, informal britský The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Abů Zabí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katarští fotbalisté slaví vítězství na asijském šampionátu.

Katarští fotbalisté slaví vítězství na asijském šampionátu. | Foto: Suhaib Salem | Zdroj: Reuters

Šestadvacetiletý občan Británie Ali Issa Ahmad žijící ve Wolverhamptonu odcestoval na dovolenou do Spojených arabských emirátů (SAE) v lednu zrovna v době, kdy se tam konal asijský šampionát ve fotbale. 22. ledna si pořídil vstupenky na zápas Iráku s pozdějším vítězem turnaje Katarem a oblékl si katarský dres. 

Fotbalisté Kataru na asijském šampionátu dominovali. Co předvedou na domácím mistrovství světa?

Číst článek

Jenže netušil, že v SAE je od roku 2017 zakázáno jakkoliv projevovat Kataru sympatie, ať už komentáři na sociálních sítích nebo nošením národního dresu na fotbalovém zápase. Vadí dokonce i nosit dres Barcelony, který má na břiše velké logo sponzora Qatar Airways.

Neobvyklé nařízení je reakcí na diplomatické odříznutí Kataru několika arabskými státy, mezi nimiž je i SAE. Saúdské Arábii, Bahrajnu, Egypta a právě SAE vadí údajná katarská podpora terorismu a zvyšování napětí v regionu.

„Je to prostě příšerné. Podle všeho ho zadrželi, obvinili z podpory Kataru a fyzicky napadli," řekl britskému deníku The Guardian Amarův přítel Amer Lokie, se kterým se zatčený později mohl spojit po telefonu.

Fotbalisté Kataru porazili Japonsko a poprvé ovládli mistrovství Asie

Číst článek

Když se po napadení Ahmad vydal na policejní stanici, aby incident oznámil, znovu ho zadrželi a obvinili z křivých obvinění vůči příslušníkům bezpečnostních složek. „Jsem v šoku, že ho zatkli a napadli kvůli fotbalovému dresu,“ řekl Lokie a dodal, že když s Ahmadem mluvil, zněl vyděšeně.

Podle organizace Detained in Dubai, která poskytuje poradenství cizincům v podobných situacích, hrozí Ahmadovi až 15 let vězení. 

Velvyslanectví SAE ve Spojeném království nejdřív uvedlo, že k případu nemůže uvést žádné podrobnosti. V dalším prohlášení stálo, že Ahmad šel na policejní stanici, aby nahlásil, že ho napadli fotbaloví fanoušci za to, že fandil Kataru. Policie ho pak měla vzít na vyšetření do nemocnice, kde lékaři konstatovali, že Ahmadova zranění neodpovídala jeho popisu události a že si je zřejmě způsobil sám. Teď ho čeká soud kvůli maření času policie a falešných obvinění.

Katar, který ve finále porazil Japonsko a za tři roky bude hostit mistrovství světa, se potýkal s nenávistnou atmosférou během celého šampionátu. Ve čtvrtfinále proti domácí reprezentaci třeba na katarské fotbalisty diváci házeli boty a lahve.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme