Sponzory znepokojil výsledek hlasování o novém předsedovi FAČR. Další kroky budou zvažovat

Český fotbal zůstává v mrtvém bodě. Hlasování o novém předsedovi totiž skončilo bezúspěšně. V pražském hotelu Clarion žádný kandidát nezískal potřebnou podporu. Na neúspěšná jednání reagovali také sponzoři fotbalové asociace, kterým se status quo nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Zlámal na valné hromadě Fotbalové asociace ČR

Zdeněk Zlámal na valné hromadě Fotbalové asociace ČR | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Více než osmihodinové jednání nepřineslo žádný posun. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) si v pražském hotelu Clarion nedokázala zvolit nového předsedu. Kandidáti byli tři, ale od druhého kola už se o volný post rvali jen Martin Malík a Petr Fousek. Prvně jmenovaný sice posbíral více hlasů, ale chyběla mu ve třetím kole alespoň 35% podpora delegátů z Moravy.

„Že se zástupci fotbalové asociace nedokážou dohodnout na zásadní změně ve vedení, považujeme za velmi znepokojivé.“

Martina Kemrová (Tisková mluvčí společnosti T-Mobile)

Nerozhodný výsledek rozhodně nekvitovali sponzoři českého fotbalu. „Že se zástupci fotbalové asociace nedokážou dohodnout na zásadní změně ve vedení, považujeme za velmi znepokojivé," řekla Radiožurnálu tisková mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Její společnost dlouhodobě podporuje především fotbalovou reprezentaci.

Situaci bude firma nadále sledovat a doufá, že se činovníci FAČR dohodnou na změnách co možná nejdříve. Výkonný výbor byl na konci hlasování pověřen tím, aby nejpozději do konce roku uspořádal mimořádnou valnou hromadu. Na té se bude opět řešit, kdo v čele asociace nahradí Miroslava Peltu. Do té doby český fotbal povedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.

Výsledek podle očekávání

„Nejsme spokojeni s výsledkem valné hromady. Očekávali jsme změnu. Věcný a pragmatický přístup k řešení situace, což se podle nás nestalo. Další kroky budeme zvažovat a oznámíme je v průběhu příštího týdne," uvedl za společnost Gambrinus její tiskový mluvčí Martin Dvořák.

Český fotbal zatím beze změň. FAČR nového předsedu nezvolila

Číst článek

Před třetím kolem voleb přitom česká komora zkoušela v zákulisí přesvědčit moravskou, aby hlasovala pro kandidáta Martina Malíka. Server Aktuálně.cz přišel s informací, že méně početná skupina moravských delegátů s touto variantou souhlasila, pokud by se Roman Berbr vzdal pozice místopředsedy a odešel z českého fotbalu. Výsledky hlasování ale jasně ukázaly, že k ničemu podobnému se neschyluje.

Současný výsledek hlasování podle předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéty Haindlové nebyl nikterak překvapivý. „Skončilo to tak, jak si vedení fotbalového svazu přálo. Prodloužili si tím vedení. Tento stav jim bude jedině vyhovovat," myslí si právnička, která původně chtěla na uvolněný post předsedy FAČR kandidovat také. Nezískala ale dostatečnou podporu.

Martin Charvát, Jakub Marek, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme