Sportovci se mohou vrátit k venkovnímu tréninku. Vláda povolí přípravu v menších skupinách

Od pondělí 20. dubna se profesionální sportovci v Česku mohou vrátit k venkovnímu tréninku, který přerušila pandemie nového typu koronaviru. Zpočátku se budou moci připravovat jen v menších skupinách. Od 8. června budou možné sportovní akce s účastí maximálně do 50 osob. V úterý o tom rozhodla vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:52 14. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie Praha na tréninku

Fotbalisté Slavie Praha na tréninku | Zdroj: Profimedia

Sportovci se v Česku připravovali individuálně v domácím režimu od poloviny března poté, co vláda kvůli pandemii koronaviru vyhlásila nouzový stav.

Vláda rozvolní opatření v pěti etapách. V pondělí otevřou řemeslníci nebo farmářské trhy

Číst článek

Na začátku minulého týdne některá opatření uvolnila a dovolila lidem venku individuálně sportovat. Například tenisté se tak mohli vrátit na kurty.

Opětovné zmírnění opatření, které začne platit od pondělí, se týká hlavně kolektivních sportů. Mimo jiné umožní fotbalistům návrat do společných tréninků, byť v omezené míře a za dodržení přísných hygienických opatření.

Týmy první a druhé ligy se budou moci na hřišti připravovat po skupinách, jak v manuálu navrhla Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže. Řada dalších kolektivních sportů v tuzemsku kvůli pandemii předčasně ukončila sezonu a celky se začnou chystat až na příští ročník.

„Dohodli jsme se, že budou zprovozněny venkovní aktivity profesionálních sportovců, které jsou vyloučeny v rámci veřejnosti, a to v menších skupinách za přesně definovaných podmínek. Jsou to sportovci pod profesionální smlouvou, vrcholoví sportovci a tak dále,“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček.

„Vycházíme vstříc profesionálním sportovcům, aby mohli trénovat,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Fotbal by se mohl dohrát

Zatímco řada kolektivních sportů v tuzemsku kvůli pandemii předčasně ukončila sezonu a celky se začnou chystat až na příští ročník, profesionální fotbalisté své soutěže zatím pouze přerušili.

LFA se řídí pokynem Evropské fotbalové unie UEFA a první a druhou ligu se pokusí dohrát. Amatérské soutěže od třetí ligy níže včetně mládežnických, které organizuje Fotbalová asociace ČR, už naopak předčasně skončily.

LFA podle posledního plánu chtěla ligu znovu rozehrát ideálně v polovině května, což však úterní rozhodnutí vlády prakticky znemožnilo. Od 8. června budou povoleny sportovní akce s účastí do 50 osob, ani to by ale fotbalistům nepomohlo.

Pořádat zápasy v takovém počtu není možné, podle LFA je minimem 100 lidí na stadionu. Vojtěch však uvedl, že by se utkání od 8. června mohla začít hrát.

„Pokud vše půjde dobře, tak si myslím, že je reálné, aby se mohly začít hrát standardní zápasy od 8. června s nějakým technickým zázemím. Budeme mít nějakou toleranci určitého počtu osob v rámci těchto akcí, jsou tam samozřejmě trenéři a další. Myslím, že je reálné, aby od 8. června zápasy bez diváků mohly být realizovány,“ prohlásil Vojtěch.

Fotbalová liga má za sebou 24 dějství. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavba, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž. Tabulku vede obhájce titulu Slavia o osm bodů před Plzní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme