Jednou Liverpool trénovat bude, myslí si Šmicer o Gerrardovi. Ze Skotska se ho ptali na Slavii

Dávají spoustu gólů, zakládají si na týmovém pojetí i dobrém pohybu – v tom jsou si fotbalisté Slavie a Rangers podobní. Ve čtvrtek se utkají v osmifinále Evropské ligy. V jednom se ale tyhle kluby hodně liší. Zatímco slávistický trenér Jindřich Trpišovský fotbal profesionálně nikdy nehrál, skotské mistry vede bývalý kapitán anglické reprezentace a legenda Liverpoolu Steven Gerrard.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer a Steven Gerrard po vítězném finále Ligy mistrů v roce 2005

Vladimír Šmicer a Steven Gerrard po vítězném finále Ligy mistrů v roce 2005 | Zdroj: Reuters

Trenéři fotbalistů Rangers se z Liverpoolu dobře znají s Vladimírem Šmicerem, a tak se od něj před osmifinále Evropské ligy pokusili získat informace o Slavii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak vzpomíná Vladimír Šmicer na Stevena Gerrarda z Liverpoolu

Hlavou se trefil v památném finále Ligy mistrů 2005, ve kterém Liverpool prohrával s AC Milán 0:3 a nakonec i díky gólu Vladimíra Šmicera zvítězil na penalty.

Finálové zápasy Stevenu Gerrardovi svědčily, jako jediný v historii se v nich dokázal prosadit jak v Lize mistrů, tak Poháru UEFA, Anglickém poháru i Anglickém ligovém poháru a Liverpool pak pokaždé vyhrál.

Památné finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a AC Milán:

„Byl to opravdu výjimečný hráč, vítězný typ,“ vzpomíná na šest společných let v Liverpoolu Vladimír Šmicer.

„Všichni jsme si přáli, ať hraje Stevie. On měl třeba zranění, týden nebo 14 dní nemohl trénovat, pak se šel ve čtvrtek proběhnout, pátek na předzápasový trénink a v sobotu hrál zápas a byl nejlepší. Když hrál Stevie, tak naše šance na výhru vzrostly tak o 30 procent minimálně,“ říká Šmicer.

Respekt a rozum

A i proto Vladimíra Šmicera nepřekvapuje, že má teď Gerrard úspěchy i ve svém prvním trenérském angažmá u dospělých. Rangers dovedl s obrovským náskokem k titulu a také už podruhé do osmifinále Evropské ligy.

„Přirozený respekt má neskutečný. Já si zrovna říkal, že když vezme nějaký tým, tak se ti kluci za něj rozdají. Fotbalu rozumí, ví, co chce, a jednou se to stane, že Liverpool trénovat bude,“ myslí si Šmicer.

Ze všeho nejdřív ho ale čeká souboj s pražskou Slavií, a proto se Vladimíru Šmicerovi ozval asistent Stevena Gerrarda z Rangers a další bývalý fotbalista Liverpoolu Gary MacAllister.

„Gary mi psal, jestli jsem na jejich straně, nebo na straně Slavie. Chtěl nějaké informace o týmu a já mu říkám, že v Edenu visím na stadionu, že mu nemůžu dávat žádné informace,“ smál se vítěz Ligy mistrů z roku 2005.

Mnohem radši by Vladimír Šmicer s bývalými spoluhráči zašel na golf nebo večeři a osobně si popovídal o něčem jiném, ale to v době pandemie nejde, takže bude jen z tribuny nebo televize sledovat, jak si na lavičce fotbalistů Rangers na Slavii povedou.

Osmifinále Evropské ligy začne zítra v 18.55 a sledovat ho můžete buď v online přenosu serveru iROZHLAS.cz, nebo naladit stanici Radiožurnál.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme