Nebylo to spontánní, vysvětlil trenér Chelsea překvapivý tah ve finále Superpoháru. Řídil se daty

Předem promyšlené, byť z pohledu fanoušků nečekané střídání učinil trenér fotbalistů Chelsea Thomas Tuchel ve středečním Superpoháru UEFA proti Villarrealu. Minutu před koncem prodloužení gólmana Édouarda Mendyho nahradil Kepa Arrizabalaga, který v penaltovém rozstřelu zneškodnil dva pokusy a pomohl „Blues“ k triumfu. Tuchel po utkání prozradil, že plán na toto střídání vznikl už v únoru. Zároveň vyzdvihl Mendyho přístup.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankáři Chelsea se během penaltového rozstřelu Superpoháru UEFA vystřídali a Kepa Arrizabalaga vychytal londýnskému klubu výhru.

Brankáři Chelsea se během penaltového rozstřelu Superpoháru UEFA vystřídali a Kepa Arrizabalaga vychytal londýnskému klubu výhru. | Zdroj: Reuters

Souboj mezi vítězem Ligy mistrů (Chelsea) a Evropské ligy (Villarreal) na stadionu Windsor Park v Belfastu odstartoval lépe anglický celek. Ve 27. minutě otevřel skóre Hakím Zijach, v 73. minutě vyrovnal Gerard Moreno.

Chelsea slaví zisk Superpoháru, penaltový rozstřel s Villarrealem vychytal náhradník Arrizabalaga

Číst článek

Španělský tým předtím dvakrát trefil brankovou konstrukci. Na penalty Chelsea zvítězila 6:5. Londýňané získali Superpohár podruhé v historii a poprvé od roku 1998.

Tuchel své zprvu překvapivé rozhodnutí po utkání vysvětlil. „Nebylo to spontánní. Bavili jsme se o tom s brankáři po únorovém osmifinále Anglického poháru proti Barnsley. Viděli jsme statistiky a byli jsme dobře připraveni. Kepa má nejlepší úspěšnost v chytání penalt. Analytici a trenéři gólmanů mi ukázali data. Řekli jsme hráčům, že k takovému střídání může ve vyřazovacím zápase dojít,“ řekl Tuchel pro BT Sport. Chelsea tehdy na hřišti Barnsley vyhrála 1:0 v normální hrací době.

Trenér Chelsea Thomas Tuchel o střídání brankářů před penaltami:

„Museli jsme udělat to nejlepší pro mužstvo. Mám radost, že se Kepovo nasazení vyplatilo. Je úžasné, jak to Édouard přijal. Existuje důkaz, že Kepa je v chytání penalt lepší. Jsou to skuteční týmoví hráči. Édouard neprojevil hrdost tím, že by neodstoupil. Rád to pro mužstvo udělal,“ uvedl sedmačtyřicetiletý Němec.

Arrizabalaga byl na penalty nachystaný. „Věděl jsem, že by k tomu mohlo dojít. Na penalty jsem se snažil být připravený psychicky i fyzicky,“ prohlásil šestadvacetiletý Španěl.

Rozhodující penalta, kterou vychytal gólman Chelsea:

„Édou předtím odvedl skvělou práci. Bylo to velmi náročné utkání proti hodně těžkému soupeři. Celý tým si vedl fantasticky, a proto jsme vyhráli,“ konstatoval nejdražší brankář světa, jehož Chelsea v roce 2018 přivedla z Bilbaa za 80 milionů eur (přes dvě miliardy korun).

Mendy kolegu ocenil. „Pracovali jsme na tomto úspěchu. Od minulé sezony vím, že pokud Kepa přijde na hřiště, je schopen mužstvu takto pomoci. Mám z něj velkou radost. Je to týmová práce a úsilí. Když hrajete za Chelsea, bojujete o úspěchy, tituly. Společně jsme to dokázali,“ řekl devětadvacetiletý senegalský reprezentant.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme