Češi podlehli Švýcarům 1:2 a sestupují z elitní skupiny Ligy národů. Prosadil se Schick, Souček nedal penaltu

Čeští fotbalisté prohráli se Švýcarskem 1:2 a sestoupili z elitní skupiny Ligy národů. Češi potřebovali vyhrát, ale jejich šance Švýcaři zhatili v 1. poločase kdy si dvěma rychlými po sobě jdoucími góly vytvořili náskok. Těsně před koncem první půle ještě snížil Patrik Schick, ale to bylo ze strany Čechů vše. Tomáš Souček totiž neproměnil ve druhém poločase penaltu a třikrát trefili svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého brankovou konstrukci.

St. Gallen (Švýcarsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Remo Freuler dává první gól zápasu.

Remo Freuler dává první gól zápasu. | Foto: Gian Ehrenzeller | Zdroj: AP / ČTK

Na začátku zápasu oba týmy bojovaly především ve středu hřiště. V 7. minutě se po přihrávce Patrika Schicka rozhodl nebezpečně vystřelit Václav Jemelka, ale těsně přestřelil. Jen o minutu později byli Češi gólu ještě blíž, když vystřelil Adam Vlkanova ze střední vzdálenosti do břevna.

Utkání jsme sledovali v ONLINE reportáži

Číst článek

Ve 21. minutě připravil Breel Embolo šanci pro Djibrila Sowa, který se ale sám vykličkoval z výhodné pozice a následná Shaqiriho střela byla zblokována.

A tak se do šance dostali opět Češi. Patrik Schick patičkou přihrál Václavu Černému, jehož technický pokus vyškrábl na roh brankář domácích Yann Sommer. 

Studená sprcha Švýcarů

I přes občasné šance Čechů si pomalu vytvářeli Švýcaři tlak, který poté vygradovali dvěma slepenými góly rychle za sebou. Nejprve ve 29. minutě zužitkoval Remo Freuler centr Xherdana Shaqiriho a poslal domácí do vedení.

A tím problémy českých reprezentantů neskončily. Špatnou rozehrávku Lukáše Kalvacha vystihl Embolo, jenž si navedl míč na velké vápno a přízemní ranou k levé tyči pokořil Vaclíka podruhé.

Češi se snažili odpovědět. Ve 42. minutě centroval zleva Jemelka, jehož přetažený míč si našel Vladimír Coufal, ale jeho halfvolej zastavila tyč. Branková konstrukce tak byla proti českým fotbalistům už podruhé.

Další akce Čechů už ale gólem skončila. Stoper David Zima se vydal do útoku a jeho centr neomylně zužitkoval Schick, proti jehož ráně neměl Sommer šanci.

Do druhé půle vyběhli Češi se dvěma novými hráči. Ondřeje Kúdelu nahradil Milan Havel a Jindřich Staněk vystřídal v brance Tomáše Vaclíka, který se v průběhu první půle zranil.

Do dobré příležitosti se ihned  po startu druhého poločasu dostal Embolo, ale nadvakrát se neprosadil a navíc musel být po střetu se Zimou ošetřován.

Zahozená penalta

Fotbalisté do 21 let remizovali v domácí odvetě baráže s Islandem 0:0 a díky úvodní výhře postoupili na Euro

Číst článek

V 59. minutě se po rozehrávce Staňka dostal do dobré šance Schick, kterého ve vápně fauloval Nico Elvedi, po čemž nařídil rozhodčí penaltu a švýcarskému obránci dal žlutou kartu. Nabídnutou možnost, ale Tomáš Souček nevyužil. Sommer jeho pokus do levého dolního rohu branky vystihl. Češi tak neproměnili pokutový kop ve druhé zápase v řadě.

V 73. minutě překonal Jindřicha Staňka z levé strany střelou na bližší tyč Ruben Vargas. Ihned se však ukázalo, že byl Vargas v ofsajdu, takže rozhodčí gól odvolal. V 89. minutě zastavila Čechy branková konstrukce potřetí. Coufal krásným centrem našel Jana Kuchtu, jehož hlavička skončila na tyči. Od ní se míč odrazil na brankovou čáru, kde ho v zápětí lapil Sommer.

Víc už se v utkání nestalo. Češi i přes mnoho šancí prohráli ve Švýcarsku 1:2 a po postupu do elitní skupiny před dvěma lety nyní sestupují do Skupiny B.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme