Tenis v Ostravě a MMA akce v Brně dostaly od hygieny výjimku. Fotbalisté musí počkat

Tenisový turnaj WTA v Ostravě a galavečer MMA v Brně dostaly od hlavní hygieničky Jarmily Rážové výjimku a mohou se uskutečnit. Domácí zápasy fotbalistů Sparty a Liberce v prvním kole Evropské ligy by měly výjimku obdržet v nejbližší době, řekl mluvčí Národní sportovní agentury (NSA) Jakub Večerka.

Ostrava/Brno (Aktualizováno: 18:40 14. 10. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková

Karolína Plíšková | Zdroj: Reuters

V Česku jsou od pondělka zakázané veškeré sportovní soutěže, což vláda schválila ve čtvrtek 8. října. Už tehdy se ministr zdravotnictví Roman Prymula nechal slyšet, že mezinárodní akce dostanou výjimku.

LFA chce jednat s vládou o podmínkách tréninku. Omezení by se dotkla pohárových zástupců

Číst článek

Na oficiální potvrzení ale pořadatelé tenisu a MMA museli takřka týden čekat a fotbalisté stoprocentní jistotu nemají dosud, i když právě o nich se Prymula v souvislosti s výjimkami zmiňoval.

Rážová po středečním jednání s předsedou NSA Milanem Hniličkou postupovala chronologicky. Galavečer smíšených bojových umění Oktagon 17 se uskuteční v sobotu, turnaj elitních tenistek v Ostravě začne v pondělí. Výjimka pro utkání Evropské ligy, které jsou na programu 22. října, by měla následovat.

Opatření zakazující sportovní soutěže v Česku je zatím vyhlášeno do 25. října, ale vzhledem k dalšímu vývoji situace a zavedení ještě přísnějších restrikcí ode dneška je možné, že se prodlouží.

Pak by o výjimku musela požádat mimo jiné i fotbalová Slavia, která první kolo Evropské ligy odehraje venku, ale ve druhém by měla 29. října v Edenu přivítat Leverkusen.

Tréninky ve více lidech

Je pravděpodobné, že fotbalové týmy nakonec budou moci dál plnohodnotně trénovat. Měla by pro ně stejně jako pro další profesionální sportovce totiž platit výjimka, podle níž jsou z nařízení o omezení shromažďování na šest lidí vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

„Čekáme od ministerstva na schválení našeho výkladu, že profesionální sportovci mohou venku trénovat i ve více lidech, pokud to mají jako zaměstnání. Očekáváme, že nám ministerstvo v nejbližší době tento výklad potvrdí. Zároveň v souvislosti s tím jednáme o tom, že by byla umožněna výjimka profesionálním sportovcům i na vnitřní sportoviště tak, jak tomu bylo na jaře,“ uvedl Večerka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme