Fabregas, Walcott, Van Persie, Nedvěd. S Rosickým se v sobotu rozloučí řada fotbalových hvězd

Mistrovství světa se sice bude hrát v Rusku a bez českých fotbalistů, i tak se ale v sobotu sejde v Praze vybraná společnost hvězd. Světový šampion Cesc Fabregas, bývalý spoluhráči Theo Walcott, Robin Van Persie i Pavel Nedvěd dorazí na exhibici, na které se se svou úspěšnou kariérou rozloučí Tomáš Rosický.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický

Tomáš Rosický | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Mě to komentování lákalo vždycky. Když jsem byl menší, tak jsem si to komentoval dokonce pro sebe,“ řekl Radiožurnálu Rosický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z nejlepších českých fotbalistů minimálně posledních let Tomáš Rosický se o víkendu rozloučí se svou kariérou. Více si poslechněte v reportáži Jana Suchana.

Možná mohl být Tomáš Rosický mým kolegou ve sportovní redakci. Brzy se ale ukázalo, že má nadání hlavně na fotbal. V osmnácti letech poprvé nastoupil za A tým Sparty, v devatenácti za národní tým a záhy se stal jednou z jeho opor.

Starší hráči to prý tehdy přijali bez problémů. „Úplně normálně. Tam je naprosto výborná parta kluků a všichni drží při sobě,“ dodal Rosický.

V roce 2006 byl Tomáš Rosický součástí jediného českého týmu v samostatné historii, který si zahrál na mistrovství světa. Navzdory jeho dvěma gólům do sítě Spojených států ale skončili Češi už v základní skupině.

Čtyři tituly

To o dva roky dřív na Euru měli na to, aby celý turnaj vyhráli. Ale v semifinále je zastavil smolný gól Řeků v prodloužení. Tyto dva turnaje jsou vrcholem reprezentační kariéry Tomáše Rosického.

Rosického rozlučka slibuje velká jména, dorazit mají Fabregas či Nedvěd

Číst článek

V té klubové získal tři české tituly se Spartou, jeden německý s Dortmundem, se kterým si zahrál i ve finále poháru UEFA, a Arsenalu pomohl ke dvěma anglickým pohárům.

„Tomáš je přesně ten hráč, kterého všichni zbožňují. Když milujete fotbal, musíte milovat Rosického,“ rozplýval se trenér londýnského klubu Arsene Wenger a mluvil tím z duše mnohým fanouškům. Rosického zdobil obrovský herní přehled, cit, vytříbená technika, s přibývajícím věkem přidával i bojovnost a lídrovství.

Co se bohužel moc neměnilo, byly jeho zdravotní problémy. Na dlouho ho vyřadila zranění podkolení šlachy, Achillovy šlachy nebo kolen.

A tak se kupily povzdechy jako ten spoluhráče z národního výběru Pavla Kadeřábka: „Těžko asi někdo nahradí Tomáše, protože to je jedinečný hráč. Bude to pro nás velká ztráta, ale musíme ho nějak nahradit, i když to určitě pro ty kluky nebude jednoduché, protože vždycky budou srovnávaní s Rosou.“

Poslední skandování si užil Tomáš Rosický zase na Letné, kde svou kariéru uzavřel a kde se jeho jméno bude znovu vyvolávat při sobotní rozlučce. Uslyšíte to i v přímém přenosu Radiožurnálu.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme