Tomáš Rosický se stal sportovním ředitelem Sparty, Zdeněk Ščasný zůstává ve funkci trenéra

Bývalý reprezentant Tomáš Rosický bude ve Spartě působit v roli sportovního ředitele. Nahradí Zdeňka Ščasného, který bude pokračovat ve funkci trenéra. Klub o tom informoval v tiskovém prohlášení. Rosický plánuje vytvořit balanc mezi českými a zahraničními hráči.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický se stal sportovním ředitelem Sparty, trenér Zdeněk Ščasný zatím zůstává ve funkci

Bývalý reprezentant Tomáš Rosický bude ve Spartě působit v roli sportovního ředitel | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Kompetence a odpovědnosti trojice generální ředitel, sportovní ředitel a trenér jsou zasazeny do tradiční vertikální struktury řízení, kdy kouč je odpovědný sportovnímu řediteli. A ten pak výsledky své práce předkládá generálnímu řediteli, potažmo představenstvu,“ stojí v tiskovém prohlášení klubu.

'Už bych neměl co nabídnout.' Tomáš Rosický oznámil konec fotbalové kariéry

Číst článek

Zdeněk Ščasný bude odpovědný za přípravu prvního týmu a koučink, Rosický bude mít na starost střednědobou a dlouhodobou sportovní strategii klubu a také přestupovou politiku.

Nejvyšším výkonným představitelem klubu zůstává František Čupr, který je generálním ředitelem. „Tomáš vstupuje do nové pozice se silným mandátem, stává se nyní sportovním ředitelem s podporou celého vedení. Jeho úloha je klíčová pro další směřování Sparty. Má jasnou vizi a důkladnou znalost fotbalového prostředí v Česku i v Evropě,“ popisuje Čupr pro klubový web.

Rosický se na sportovním vedení klubu podílel už od loňského prosince. Tehdy byl do role sportovního ředitele jmenován Zdeněk Ščasný a Rosický s ním úzce spolupracoval.

Po propuštěná trenéra Pavla Hapala se Ščasný ujal pozice trenéra a vykonával tak dvě role. Sparta pod jeho vedením nabrala na vedoucí Slavii ztrátu 14 bodů. Klub z Vršovic má navíc zápas k dobru.

Více času

„Na začátku letošního roku jsem prohlásil, že budeme možná potřebovat víc času na to, abychom tým stabilizovali. Bohužel se tato předpověď naplnila. Mým rozhodnutím, a jsem ve shodě s generálním ředitelem a představenstvem, je v tuto chvíli to, že změnu na pozici trenéra dělat nebudeme,“ uvádí Tomáš Rosický.

Sparta na konci sezony 2017 angažovala italského trenéra Andreu Stramaccioniho a zároveň nastartovala projekt internacionalizace klubu. Do klubu přišlo velké množství hráčů ze zahraničí, většina se ale neosvědčila. 

„Mojí ambicí je přivádět hráče, kteří se budou se Spartou identifikovat. Pro mě bylo privilegium za Spartu hrát a je pro mě privilegium působit v klubu dál. A chci spolupracovat s hráči, kteří to budou vnímat stejně,“ popisuje Rosický jeho vizi přestupové politiky.

„Musíme také mít v týmu balanc mezi českými a zahraničními hráči. Je nutné, aby se z téhle kombinace zrodil skutečný tým a neměli jsme v kabině skupinu individualistů. Rozhodně také chceme vytvářet příležitosti v A týmu pro odchovance,“ dodává.

Za cíle Rosický označil především stabilizaci týmu a návrat do pohárové Evropy. „Po neúspěšných dvou posledních ligových sezonách a nevydařeném podzimu je potřeba pomocí konkrétních jednotlivých kroků tým stabilizovat. A prvním konkrétním cílem je vrátit se do evropských pohárů, kde dvě sezony v řadě klub chyběl.“

Tomáš Rosický se stává sportovním ředitelem. Zdeněk Ščasný bude působit ve funkci trenéra.
➡️ Klubové vyjádření najdete zde: bit.ly/2SR1WdZ
👉 Ve 13:00 vám nabídneme rozhovor s generálním ředitelem Sparty Františkem Čuprem.
👉 Ve 14:30 🎤 s Tomášem Rosickým. #acsparta

11:17 – 17. 12. 2018

21 92

krb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme