Střelecký lídr a král vzdušných soubojů. Souček znovu sklízí chválu, Moyes ocenil jeho charakter a vůli

O muži zápasu tentokrát opravdu nebylo pochyb. Tomáš Souček znovu udeřil a dvěma góly zařídil vítězství West Hamu 3:2 nad Crystal Palace. Český reprezentant je z pozice defenzivního záložníka nejlepším střelcem týmu a pro čtvrtý celek tabulky je v současnosti nepostradatelný. To vědí nejen anglická média, ale především také trenér David Moyes.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fotbalista Tomáš Souček

Český fotbalista Tomáš Souček | Foto: STEVEN PASTON | Zdroj: Reuters

Souček dal od příchodu do Anglie už deset branek, v aktuální sezoně má na kontě sedm tref. Méně mají třeba Raheem Sterling, Sadio Mané, Pierre-Emerick Aubameyang, Jack Grealish, Rijád Mahriz... Ve výčtu vyhlášených kanonýrů by se dalo dlouho pokračovat. 

Souček na ocenění nejlepšího hráče prosince v Premier League nedosáhl, vyhrál znovu Fernandes

Číst článek

„Neustále říkám, že Tomáš má fantastické gólové předpoklady. Navíc je to nejen skvělý fotbalista, ale i skvělý kluk. Od té doby, co jsme ho před rokem přivedli do týmu, má na hru i výsledky neuvěřitelný vliv,“ citoval Moyese klubový web.

V Selhurst Parku to přitom v úvodu nevypadalo pro jeho svěřence na dvakrát příjemný večer, jak poznamenal sám skotský kouč. Zima, hustý déšť a do toho trefa Wilfrieda Zahy už ve třetí minutě. 

Souček ale brzy srovnal hlavou a v 25. minutě pohotově na zadní tyči dokonal obrat. Po pauze přidal třetí trefu Craig Dawson a ani korekce skóre z kopačky Michyho Batshuayiho se závěrečným hvizdem nemohla na výsledku nic změnit.

Co zpočátku vypadalo jako noční můra, se pro West Ham změnilo v prodloužení rekordní série – kladiváři nikdy v klubové historii nevyhráli úvodních šest utkání v kalendářním roce.

„Možná ještě cennější než výhra je způsob, jakým jsme jí dosáhli. V jiných zápasech jsme třeba také brali tři body, ale výkon nebyl takový. Dnes večer se mi ale naše hra opravdu líbila. Declan (Rice) ostatní na hřišti strhnul a Tomáš svým výkonem dával najevo, že to nevzdáme a půjdeme si za vítězstvím,“ chválil Moyes.

Souček dal šestou a sedmou ligovou branku v sezoně. Ofenzivní esa Kladivářů Michail Antonio a Jarrod Bowen jich mají na kontě pět.

„Pokaždé říkám, že nezáleží na tom, kdo skóruje, ale jsem šťastný, že jsem pomohl týmu dvěma góly. Mickey (Antonio) měl dneska trochu smůlu, dvakrát trefil tyč a měl i další šance,“ podotkl český záložník.

Nedostižný hlavičkář

Souček táhne svůj tým střelecky, ale v rámci celé Premier League dominuje především ve vzduchu. Od svého příchodu do Anglie dal ze všech hráčů v lize nejvíc gólů hlavou (5) a jako jediný vyhrál v aktuální sezoně více než sto vzdušných soubojů, jak podotkly statistické twitterové účty Opta a Squawka.

Hodnocení českých fotbalistů

  • Football.london.com: Souček 9/10, Coufal 7
  • Whoscored.com: Souček 9/10, Coufal 7
  • Sky Sports: Souček 8/10, Coufal 7

Ocenění si bývalý kapitán Slavie vysloužil pochopitelně i za úterní výkon. Od Sky Sports si jako muž utkání vysloužil známku 8 bodů z 10, statistický server Whoscored.com ocenil jeho vklad hodnocením 9/10 a stejnou známku dostal i od Footbal.london.com. S dodatkem, že pro West Ham je v současné době naprosto nenahraditelný.

Jeden z nejlepších výkonů v dresu londýnského klubu má za sebou i obránce Vladimír Coufal. Neúnavně podporoval ofenzivu a na své pravé straně toho mnoho nedovolil největší hvězdě soupeře Wilfriedu Zahovi. I proto si vysloužil hodnocení 7/10.

West Ham se i díky příspěvku českých reprezentantů vyhřívá na pozici zajišťující účast v Lize mistrů. „Je pěkné být na čtvrtém místě, ale jsme teprve v polovině sezony. Chceme se udržet nahoře co nejdéle, ale hned příště nás čeká těžký zápas. Musíme se dobře připravit a pokračovat v tvrdé práci,“ podotkl Souček.

Příprava bude tentokrát opravdu nutná. V neděli totiž kladiváři přivítají na svém hřišti obhájce titulu Liverpool.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme