S fotbalistkami musíte pracovat individuálně, říká trenér Žovinec. Před lety ho vyhodili ze stadionu

Trénovat ženy-sportovkyně je jiné než vést muže. Kouč musí být citlivější, větší psycholog a ke svým svěřenkyním přistupovat individuálně. Takový je alespoň recept Dušana Žovince, který už třicet let pracuje v ženském fotbale a teď za to dostal ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtfinále Ligy mistryň mezi Slavií a Wolfsburgem.

Čtvrtfinále Ligy mistryň mezi Slavií a Wolfsburgem. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Dnes platí za odborníka, ale pracovat s fotbalistkami se Dušan Žovinec musel zpočátku učit.

„Vzpomínám si na první zápas v Karlových Varech, kde jsem byl vyhozen ze stadionu. O poločase jsme to nezvládli a Sparta tam prohrála 3:1, protože jsem zvolil přístup, který je v mužské kabině normální, ale tady to znamenalo, že půlka holek brečela a druhá půlka se naštvala. Dnes - po těch třiceti letech - už tvrdí, že jsem ženská,“ vzpomíná pro Radiožurnál.

'Holky hrajou fotbal.' Video má přilákat fanoušky i na ženské zápasy

Číst článek

Debatu o rozdílu v trénování žen a mužů nedávno spustila autobiografie biatlonistky Gabriely Koukalové.

Ta se v knize přiznala například k poruše příjmu potravy a následně coby Host Lucie Výborné na Radiožurnálu uvedla, že sportovkyň s tímto problémem je podle ní hodně. A s tím, že podobné potíže může necitlivým zacházením spustit trenér, souhlasí i Žovinec.

„Holčině, které je sedmnáct, osmnáct let, řeknete, že má nadváhu, že je tlustá jako prase, a ona je schopná vám skočit z mostu. Trenér je někdy prostě víc než rodiče a může to ovlivnit. Samozřejmě je to velice citlivé téma. Oproti klukům je to významně rozdílné,“ říká trenér.

Dívky jsou emocionálně zranitelnější

V ženském fotbale se pohybuje už tři desetiletí a za významný přínos v této oblasti dostal ve středu Cenu Dr. Václava Jíry. V éře Michala Bílka ale nakoukl i k mužské reprezentaci, a tak může srovnávat, v čem je ženský sportovní svět odlišný.

„Ženský sport, nejen fotbal, je hodně o psychice. Dívka je emocionálně daleko zranitelnější. Je to otázka, řekl bych, vzájemného uznávání. V ženském fotbale je to pro sportovní výkon významnější než v mužském,“ míní.

Podle současného trenéra a manažera Sparty je důležité s hráčkami pracovat individuálně. Na některé kouč například nemůže křičet, v jiných je zase zapotřebí probudit touhu vyhrávat.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme