'Ať tvoji rodiče nepřinesou ebolu.' Anglický trenér měl rasisticky urážet vlastní svěřenkyně

Fotbalová Sparta a Slavia už se zabývaly nevhodným chováním některých fanoušků k zahraničním posilám. Rasistické poznámky nebo diskriminace jsou ale problémem i jinde - třeba v Anglii, kde hráčku původem z Nigérie údajně urážel její reprezentační trenér.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manažer anglické ženské reprezentace Mark Sampson

Manažer anglické ženské reprezentace Mark Sampson | Foto: Shutterstock/REX | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Eni Aluková veřejně promluvila o události z roku 2014, kdy neformálně mluvila s trenérem anglického národního týmu Markem Sampsonem. Řešili, kdo využije jejich volné lístky na zápas s Německem.

Barcelona žaluje Neymara, po své bývalé hvězdě požaduje minimálně 8,5 milionu eur

Číst článek

„Zeptal se mě, kdo se na ten zápas přijde podívat, koho jsem pozvala. Odpověděla jsem, že moje rodina z Nigérie. Řekl na to: 'Ujisti se, že s sebou nepřinesou ebolu'," pověděla třicetiletá fotbalistka v rozhovoru pro BBC a zmínila i další incidenty.

Trenér Sampson prý Alukové po utkání, ve kterém dala hattrick, řekl, že je "protivná jako štěnice." Jiné hráčky smíšeného původu se měl zeptat, kolikrát už byla zatčena. Eni Aluková to vše sdělila anglické Fotbalové asociaci - a od té doby vystudovaná právnička nedostala nominaci do reprezentace.

Sama se tomu diví, protože je nejlepší střelkyní minulého ročníku anglické ligy, kde hraje za Chelsea.

Anglická asociace striktně odmítla veškerá tvrzení Alukové s tím, že nemá žádné důkazy. Zároveň asociace tvrdí, že načasování stížnosti a konce fotbalistky v reprezentaci je náhodné.

Proběhlo taky nezávislé vyšetřování advokátkou vyššího soudu, podle ní trenér Sampson dlouhodobě Alukovou nešikanoval, zároveň by ale měl zlepšit komunikaci.  Eni Aluková s nezávislou vyšetřovatelkou odmítla spolupracovat a celá situace jí mrzí hlavně kvůli současným a budoucím anglickým fotbalistkám.

„Kdyby teď nějaká hráčka zažívala v týmu těžké časy, ozvala by se? Podle toho, co se stalo mně, tak myslím, že ne. To je na tom to nejhorší. Když bude chtít mladá hráčka černošského původu chtít hrát za Anglii, řekne si: ‚Ne, nechci zažít to, co se stalo Eni Alukové,“ dodává fotbalistka.

Petr Havlíček, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme