'Týmovým duchem můžeme něco dokázat.' Fotbalisté věří v lepší budoucnost reprezentace

Zatímco Uruguay může brát China Cup jako přípravu na mistrovství světa, čeští fotbalisté budou na červnovém šampionátu chybět. Lídři národního týmu ale věří, že úspěchy brzy zase vybojují. Přípravný turnaj v Nan-ningu jim v tom může pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Nan-ning Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká reprezentaci na tréninkem před zápasem s Čínou

Česká reprezentaci na tréninkem před zápasem s Čínou | Foto: Štefan Černý | Zdroj: FAČR

Česko hrálo na mistrovství světa naposledy v roce 2006, na posledním evropském šampionátu vypadlo už v základní skupině a ve světovém žebříčku kleslo až na čtyřicátou třetí příčku. Přesto ti, kteří by měli reprezentaci táhnout, věří, že se to brzy zase otočí.

Baráka překvapil fanoušek s dresem Udine, Čínany nadchlo házení maskotů

Číst článek

„Máme za sebou neúspěšnou kvalifikaci, ale spousta kluků posbírala první starty. Do budoucna máme tým, který je hodně zajímavý a perspektivní,“ řekl kapitán reprezentace Marek Suchý.

„Všichni kluci, co jsou v nároďáku, jsou hladoví. Máme velmi šikovné hráče, kteří už hrají v zahraničí a získávají velmi dobré zkušenosti. Určitě se pokusíme, abychom v další kvalifikaci byli úspěšní,“ dodává Vladimír Darida, nedávno vyhlášený jako Fotbalista roku 2017

V současné reprezentaci jsou jen dva třicátníci, obránce Theodor Gebre Selassie a útočník Milan Škoda. Ve čtvrtek se mezi ně zařadí také Marek Suchý. Ostatní hráči jsou mladší, mnoho z nich výrazně, a tak by je vrchol měl teprve čekat.

„Máme mladší a šikovné kluky, kteří nastupovali v kvalifikaci a získávají zkušenosti na mezinárodní scéně. Věřím, že když ten tým vydrží pohromadě, tak může být zajímavý,“ doufá kapitán Suchý.

Podle něj by se měly projevit i další zkušenosti - v pátečním zápase v rámci China Cupu proti Uruguayi, který Česko prohrálo 0:2, bylo v základní sestavě osm hráčů působících v cizině. A to ještě kvůli zranění chyběl třeba Jakub Jankto.

Nejen podle Vladimíra Daridy by síla české reprezentace měla být hlavně v týmovém pojetí.

„Kdybychom se dostali na nějaké mistrovství, tak bychom se měli inspirovat Islandem a týmovým duchem můžeme něco dokázat,“ myslí si Darida

Česká reprezentace má půl roku na přípravu před ostrými zápasy. Na podzim startuje Liga národů a za rok kvalifikace mistrovství Evropy.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme