Evropský fotbal bude dál řídit slovinský právník Čeferin. Ve volbě šéfa UEFA neměl soupeře

Do čela Evropské fotbalové unie UEFA byl na čtvrtečním kongresu v Římě znovu zvolen Aleksander Čeferin. Jednapadesátiletý slovinský právník, který stojí v čele organizace od září 2016, byl jediným kandidátem, takže šlo pouze o formalitu.

Tento článek je více než rok starý.

Řím (Aktualizováno: 13:01 7. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf UEFA Aleksander Čeferin s papežem Františkem

Šéf UEFA Aleksander Čeferin s papežem Františkem | Foto: Vatican Media | Zdroj: Reuters

„Jsem poctěn,“ řekl k znovuzvolení Čeferin, který nyní povede unii až do roku 2023. „Nejhorší věc, kterou bychom teď mohli udělat, by bylo usnout na vavřínech. Každý den přináší nové výzvy a my chceme, aby si fotbal užívali fanoušci na celém světě,“ přidal.

Liga mistrů, Evropská liga a...? UEFA se shodla na spuštění třetí pohárové soutěže od sezony 2021/22

Číst článek

Čeferin před necelými třemi lety v čele UEFA nahradil Michela Platiniho, který skončil kvůli zákazu činnosti ve fotbale za přijetí podezřelé platby. Ve volbách tehdy porazil Michaela van Praaga z Nizozemska a mandát získal do konce funkčního období bývalého slavného francouzského reprezentanta.

„Tehdy bylo vedení světového i evropského fotbalu v obrovské krizi,“ připomněl Čeferin rozsáhlý korupční skandál, který stál místo i šéfa FIFA Seppa Blattera.

„A vy jste se přesto rozhodli dát klíče od sídla UEFA někomu naprosto neznámému. Byla to však jedinečná šance změnit věci k lepšímu,“ dodal.

Čeferin po zvolení prohlásil, že i nadále bude usilovat o dodržování pravidel finančního fair play. „Na první cíl finančního fair play už jsme dosáhli a evropské kluby jsou zdravější než kdykoliv předtím. Dluhy klubům, hráčům nebo trenérům jsou už ve většině zemí jen špatnou vzpomínkou,“ uvedl.

MS 2030 v Evropě?

Předseda UEFA rovněž prohlásil, že v roce 2030 by rád viděl opět mistrovství světa v Evropě. Jako možné pořadatele uvedl společnou kandidaturu Řecka, Bulharska, Rumunska a Srbska, nebo Anglie, Severního Irska, Skotska, Walesu a Irska. Velkým konkurentem ale budou uchazeči z Jižní Ameriky, protože Argentina, Paraguay a Uruguay by rády uspořádaly turnaj při stoletém výročí prvního šampionátu v roce 1930.

V úmyslu má také zabránění vzniku tzv. superligy pro nejbohatší kluby. „Budeme jednat, abychom vymysleli nové soutěže pro budoucnost, ale pořád v nich budou dvě zásady. Hrát je budou moci kluby ze všech 55 členských zemí a o účastnících budou rozhodovat sportovní výsledky,“ uvedl.

Čeferin ale zdůraznil, že všechno bude vyžadovat spoustu práce. „Nečekejte ihned zázraky. Historie se opakuje, a jestli někdo tvrdí, že dokáže změnit tok historie mávnutím kouzelné hůlky, tak je buď snílek, nebo šarlatán,“ prohlásil slovinský funkcionář.

Aleksander Čeferin

Datum a místo narození: 13. října 1967, Lublaň

Státní příslušnost: Slovinsko

Fotbalová funkcionářská kariéra: člen vedení Olimpije Lublaň (2006-11), předseda slovinského svazu (2011-16), předseda UEFA a místopředseda FIFA (od 2016)

Ostatní: vystudovaný právník, vede rodinnou firmu, která zastupuje řadu profesionálních sportovců a klubů; fotbalu se aktivně nevěnoval, ve světě sportu se jako funkcionář začal angažovat až v roce 2005 jako člen výkonného výboru předního slovinského futsalového klubu Lesna Litija, od téhož roku je rovněž členem výkonného výboru amatérského celku lublaňských právníků; v roce 2011 byl zvolen předsedou Slovinského fotbalového svazu, o čtyři roky později post obhájil; působil též jako místopředseda právního oddělení UEFA; v září 2016 byl zvolen předsedou UEFA namísto Francouze Michela Platiniho, který kvůli zákazu činnosti ve fotbale post v květnu opustil; stal se tak prvním prezidentem UEFA z východní Evropy; v dnešní volbě neměl protikandidáta; je ženatý, má tři děti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme