Superligu může porazit jen UEFA. Musíme se sjednotit, říká prezident španělské fotbalové ligy Tebas

Na World Football Summit, který v rámci kongresu organizace European Leagues spolupořádala česká ligová fotbalová asociace, přijel do Prahy o hrozbě nového projektu evropské superligy diskutovat taky prezident nejvyšší španělské soutěže Javier Tebas.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf nejvyšší španělské fotbalové ligy Javier Tebas

Šéf nejvyšší španělské fotbalové ligy Javier Tebas | Foto: Isabel Infantes | Zdroj: Reuters

Evropskou fotbalovou superligu se v květnu 2021 pokusilo založit dvanáct velkoklubů. Po obrovské vlně odporu z řad hráčů, trenérů, fanoušků i organizací z ní sešlo. Projekt ale v únoru tohoto roku znovu ožil.

A to ve zcela novém formátu, do kterého by se mohlo zapojit až 80 klubů a hrál by se v několika ligách. Právě proto se v Praze sešli zástupci organizace European Leagues.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si šéfa španělské La Ligy, který nesouhlasí s projektem Superligy

V pražské hale O2 Universum funkcionáři debatovali o hrozbě nového projektu superligy. Ten nedávno zvolený člen výkonného výboru evropské fotbalové unie UEFA Petr Fousek označil za narušitele současného systému, ze kterého těží celé fotbalové prostředí, ne jen největší kluby. A podobný názor má i šéf španělské La Ligy Javier Tebas.

„Myslím si, že prožíváme dobu, která bude hodně důležitá. Dokonce zásadní pro budoucnost fotbalu v Evropě. Ten má víc problémů, ale dva zásadní, které spolu souvisí – projekt superligy a finanční udržitelnost,“ řekl Tebas, který dobře zná lidi, kteří stáli za založením původní superligy a po odstoupení většiny klubů ji stále podporují.

Jsou to Florentino Peréz z Realu Madrid a Joan Laporta z Barcelony, tedy prezidenti dvou největších španělských klubů.

Revoluce v africkém fotbale. Nově vzniklá superliga nabízí 24 nejlepším klubům lepší finanční podmínky

Číst článek

Superliga je koncept, ve kterém by evropský fotbal řídily ty nejbohatší kluby. Není to sportovní soutěž, je to soutěž lidí, kteří se rozhodli, že chtějí ovládat fotbal v Evropě a mít na něj monopol.

Zástupci superligy teď sice přišli s jakýmsi novým projektem, ve kterém by soutěž hrálo několik desítek týmů v několika ligách, tak jako tomu je v národních soutěžích. V té první by ale vždy byly ty nejlepší kluby. Dva tři by se pohybovaly mezi první a druhou, ale pořád by to byly ty stejné týmy,“ vysvětloval Tebas.

A tím hlavním, kdo by měl proti projektu superligy bojovat, je Evropská fotbalová unie UEFA. 

UEFA je jediná, kdo to může dokázat. Samotné národní asociace to nezvládnou. Zakládat novou evropskou asociaci proti superlize by bylo mrhání časem. Lepší bude, když se sjednotíme a podpoříme UEFU, tvrdí šéf španělské ligy Tebas.

Pavel Tylšar, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme