UEFA vyhověla soudu a zrušila disciplinární řízení kvůli superlize, zároveň se ale odvolala

Evropská fotbalová unie UEFA zrušila disciplinární řízení s Barcelonou, Juventusem a Realem Madrid, které se jako poslední nedistancovaly od projektu superligy. UEFA tak vyhověla požadavku obchodního soudu v Madridu, zároveň ale podala odvolání k vyššímu španělskému soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Realu Madrid slaví

Fotbalisté Realu Madrid slaví | Zdroj: Reuters

Madridský soud nejprve v červnu vyzval evropskou federaci, aby disciplinární řízení zastavila, a minulý týden jí dal pět dnů na to, aby řízení proti superligovým klubům zrušila.

V Anglii začalo vyšetřování, šesti velkoklubům hrozí kvůli fotbalové superlize postih

Číst článek

„Odvolací komise UEFA označila řízení za neplatné a anulované, jako kdyby nebylo vůbec zahájeno,“ uvedla v pondělí večer UEFA.

Evropská fotbalová unie chtěla potrestat 12 evropských velkoklubů, které letos v dubnu oznámily založení samostatné superligy.

Projekt nevydržel od ohlášení ani 48 hodin, poté co od něj pod tlakem vlastních fanoušků i vlády odstoupila anglická šestice Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester United a Manchester City. Brzy je následovaly další tři zakládající kluby AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid.

Těchto devět klubů se dohodlo v rámci urovnání sporu s UEFA na tom, že se vzdají pěti procent prize money z jedné pohárové sezony. Společně také měly zaplatit jako „gesto dobré vůle“ 15 milionů eur (381 milionů korun), jež měly putovat do mládežnického a amatérského fotbalu. Ani tyto sankce nyní UEFA nebude vyžadovat.

„UEFA informovala těchto devět klubů, že vzhledem k probíhajícímu soudnímu řízení v Madridu a abychom se vyhnuli zbytečným komplikacím, nebude UEFA požadovat platbu, kterou kluby ve svém prohlášení navrhly v květnu,“ uvedli zástupci evropské federace.

UEFA, jejíž Ligu mistrů projekt superligy ohrožoval, se ale snahy potrestat zbylé trio klubů nevzdává. Její právní zástupci se proti rozhodnutí obchodního soudu odvolali a zároveň dali podnět na odvolání soudce z tohoto případu. UEFA zároveň spoléhá na to, že jí dá ve sporu s trojící rebelujících klubů za pravdu Evropský soudní dvůr v Lucemburku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme