Česko těsně vyhrálo fotbalový souboj koeficientů, v sezoně 2024/25 pošle do evropských pohárů pět klubů

Český klubový fotbal bude mít v přespříští sezoně 2024/25 pět zástupců v pohárech. Po čtvrtečním vítězství Lechu Poznaň 1:0 nad norským Bodö/Glimt v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy tuzemské týmy v žebříčku národních koeficient těsně udržely 15. místo, které jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA. Česko uhájilo elitní patnáctku o pouhých 0,05 bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Tecl

Stanislav Tecl ze Slavie Praha | Zdroj: Reuters

Tuzemský fotbal bude mít pět zástupců v pohárech po dvouleté odmlce. Do probíhající sezony vstoupilo Česko poprvé od roku 2014 jen se čtveřicí týmů a stejný počet mužstev bude mít i v nadcházejícím ročníku. Aktuálně se totiž hrálo o nasazení až do přespříští sezony 2024/25.

V bitvě gigantů vyřadil z Evropské ligy Manchester United Barcelonu, Schick s Leverkusenem slaví postup

Číst článek

Tuzemské kluby vypadly v tomto ročníku pohárů už na podzim, přesto zaznamenaly s 27 body sedmý nejlepší výsledek za svou třicetiletou historickou účast v Evropě.

Slavia překvapivě skončila ve hratelné skupině Evropské konferenční ligy, ale do koeficientu přispěla 10,5 body, Viktoria Plzeň díky úspěšné kvalifikace do Ligy mistrů zařídila 9,5 bodů a Slovácko se při své evorpské premiéře přičnilo o 6,5. Pražská Sparta opět neprošla přes kvalifikaci a připsala si 0,5 bodu. 

Na jaře tak nezbývalo než čekat na zaváhání konkurentů v jarní části, výsledky nejbližších soupeřů ale Česku nahrály. Před tuzemské týmy, které před dneškem držely v žebříčku 14. místo, se sice těsně dostala Ukrajina, ale další pronásledovatel z Norska neuspěl.

Celek z města Bodö prohrál v odvetě Konferenční ligy v Poznani gólem v 63. minutě 0:1 a po domácí bezbrankové remíze jako poslední norský zástupce v pohárech vypadl. Seveřané tak zůstali těsně za Českem, k případnému posunu do elitní patnáctky by jim přitom stačila i remíza.

Tuzemské kluby mohlo ohrozit ještě sedmnácté Dánsko, jeho poslední zástupce Midtjylland byl ale po domácím debaklu 0:4 od Sportingu Lisabon v Evropské lize vyřazen. Žádná další země v pořadí už nemůže Česko reálně ohrozit.

Pět mužstev na evropské scéně znamená, že tři celky půjdou do dvou lepších pohárů. Kvalifikaci Ligy mistrů si vedle šampiona, který vstoupí do hry až v závěrečném 4. předkole, zahraje i druhý celek z nejvyšší soutěže. Od sezony 2024/25 čeká poháry změna formátu, místo tradičních skupin bude v dané soutěži jedna tabulka se všemi týmy.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme