Potvrzeno, Liga mistrů i Evropská liga se dohrají formou turnaje. Odložené Euro zůstává beze změn

Aktuální sezona fotbalové Ligy mistrů, kterou v březnu přerušila pandemie koronaviru, se znovu rozběhne 7. a 8. srpna zbylými čtyřmi osmifinálovými odvetami a od čtvrtfinále se dohraje turnajově na jeden zápas místo klasických dvou. UEFA nadále počítá s tím, že se mistrovství Evropy, odložené kvůli pandemii koronaviru na příští léto, odehraje ve všech 12 městech.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin | Zdroj: Reuters

Osm nejlepších týmů soutěže Ligy mistrů se v srpnu utká o vítěznou trofej v Lisabonu. Podobným způsobem se od čtvrtfinále dohraje i Evropská liga, a to ve čtyřech německých městech. Ve středu o tom rozhodl výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací UEFA.

Fotbalový půst v anglické Premier League je u konce. Guardiola se na úvod střetne se svým žákem

Číst článek

Účast mezi nejlepší osmičkou Ligy mistrů už si v březnu zajistily Paris St. Germain, Bergamo, Atlético Madrid a Lipsko. Z osmifinále zbývá odehrát odvetné duely Manchester City - Real Madrid, Juventus Turín - Lyon, Bayern Mnichov - Chelsea a Barcelona - Neapol.

UEFA rozhodla, že osmifinále se dokončí 7. a 8. srpna. Zatím neurčila, zda to bude na stadionu týmů, které měly být v odvetě vedeny jako domácí, nebo už v Portugalsku. Turnaj „Final Eight“ začne v Lisabonu 12. srpna a vyvrcholí finálovým zápasem 23. srpna.

Stejným způsobem se dohraje Evropská liga, která byla rovněž přerušena v průběhu osmifinále. Dohrávky začnou 5. a 6. srpna, souboje Sevilly s AS Řím a Interu Milán s Getafe, ve kterých se nestihl odehrát ani úvodní zápas, se uskuteční jen na jedno utkání na neutrální půdě v Německu.

Turnaj pro osm nejlepších celků v Evropské lize pak budou od 10. do 21. srpna hostit německá města Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen a Kolín nad Rýnem, kde se uskuteční finále.

UEFA během příštích týdnů dokončí manuál zdravotních opatření, podle něhož se budou zápasy hrát. Zatím nerozhodla, zda budou moci být na stadionech nějací diváci, předseda Aleksander Čeferin s tím nepočítá.

Kvůli mimořádné situaci a nabité termínové listině se v příští sezoně bude hrát kvalifikace evropských pohárů s výjimkou play-off o Ligu mistrů jen na jeden zápas místo tradičních dvou. O dějišti utkání rozhodne los. Do kvalifikace půjdou všichni čeští zástupci.

Týmy budou moci v restartované sezoně využít dočasnou novinku v pravidlech v podobě pěti místo dosavadních tří střídání. Šestou změnu mohou trenéři využít v případném prodloužení. V dohrávaném ročníku mužstva naopak ještě nebudou moci nasadit nové posily.

Euro v původním formátu

UEFA potvrdila, že fotbalové mistrovství Evropy se uskuteční od 11. června do 11. července. Na podzim se v říjnu a listopadu během reprezentačních termínů budou hrát tři místo obvyklých dvou zápasů.

Nohejbal na pingpongovém stole. V Česku začínal teqball od nuly, jeho popularita stoupá

Číst článek

Kvůli odlišné pandemické situaci v jednotlivých zemích se v minulých dnech spekulovalo o možném snížení hostitelských měst. UEFA ale rozhodla, že se šampionát bude hrát ve všech dvanácti zemích, jak se původně plánovalo.

Závěrečný turnaj, který je oslavou 60 let od založení Eura, budou hostit Řím, Baku, Kodaň, Petrohrad, Amsterodam, Bukurešť, Londýn, Glasgow, Bilbao, Dublin, Mnichov a Budapešť.

Český celek se ve skupině D v Glasgow a Londýně postupně utká s jedním ze čtyř vítězů play-off, Chorvatskem a Anglií. Mistrovství se mělo původně hrát letos v červnu a v červenci.

„Jsme rádi, že naše zápasy zůstávají ve Skotsku a Anglii a můžeme tak využít veškerých informací a poznatků, které jsme si s předstihem vytvořili během předchozí přípravy na závěrečný turnaj,“ uvedl v tiskové zprávě manažer české reprezentace Libor Sionko.

Odložené play-off o šampionát se dohraje v říjnu a listopadu, UEFA kvůli tomu vložila do reprezentačních termínů pro tyto měsíce třetí k tradičním dvěma zápasům. Nový ročník Ligy národů začne podle plánu v září.

„Konečně víme, na čem jsme, a můžeme tak začít s přípravou na podzimní utkání. Tři zápasy během jednoho srazu nebudou pro nikoho jednoduché, ale situace je pro všechny stejná a věřím, že ji v tomto směru se ctí zvládneme. Co je nejdůležitější, máme radost, že už to vše konečně začne,“ řekl trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Jednadvacítky budou hrát na dvě fáze

Vzhledem ke kolizi s přeloženým Eurem pozměnila UEFA formát evropského šampionátu jednadvacítek a rozdělila ho na dvě části.

Od 24. do 31. března příštího roku se bude hrát základní část pro 16 týmů, které se utkají ve čtyřech skupinách. První dva celky vždy postoupí do závěrečné fáze turnaje pro osm nejlepších, která se odehraje od 31. května do 6. června vyřazovacím způsobem. Euro bude hostit Maďarsko se Slovinskem a postoupí na něj 14 týmů - vítězové kvalifikačních skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

„Dnešní verdikt a upravený formát závěrečné fáze turnaje je pro nás poměrně překvapivý, ale bude spravedlivý pro všechny týmy. Pořád platí, že o trofej bude ve finále bojovat 16 týmů, i když bude ten závěrečný turnaj rozdělený na dvě fáze. Jde o docela zajímavé rozuzlení, ale pro nás se nic nemění. Situaci ve skupině máme velmi dobře rozehranou, toužíme po postupu a úspěchu bez ohledu na to, jestli se systém turnaje změnil, nebo ne,“ řekl český kouč Karel Krejčí, jehož tým vede kvalifikační skupinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme