V Celticu si nás s bratrem pletli, vzpomíná Filip Twardzik. Ve Vítkovicích chce restartovat kariéru

Dvojčata Filip a Patrik Twardzikové na soupisce Celticu Glasgow pro Ligu mistrů. Před pěti lety tak vypadala naděje českého fotbalu. Oba mládežničtí reprezentanti vyrůstali v Německu. Filip se teď vrátil domů. Je hráčem druholigových Vítkovic.

Vítkovice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Twardzik (vpravo) ještě v dresu Celticu přihlíží Michelu Bastosovi z Lyonu.

Filip Twardzik (vpravo) ještě v dresu Celticu přihlíží Michelu Bastosovi z Lyonu. | Foto: flickr.com

Nadějně vyhlížející kariéru přerušilo Filipu Twardzikovi několik zranění. Naposledy před půl rokem. „Vyvrknul jsem si kotník a hráč mi na něj ještě stoupnul,“ popisoval Radiožurnálu své zranění, které si v lednu přivodil. Jeho čeština není perfektní. Vždyť od mala žil se svým dvojčetem Patrikem i celou rodinou v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Twardzik kdysi patřil mezi velké naděje českého fotbalu, teď chce ve Vítkovicích restartovat kariéru

Přestěhovali se tam v jeho šesti letech. „Odešli jsme kvůli tátovi, který hrál v Lipsku. Čeština je moje nejhorší řeč, vládnu spíš němčinou a angličtinou,“ řekl. Rodnou řeč teď přesto používá často. Hlavně v konverzaci s přítelkyní nebo dcerou. Navíc nastupuje ve druhé lize za Vítkovice.

Doteď vzpomíná, jak bránil Walcotta

Filip Twardzik a jeho dvojče Patrik jsou synové bývalého ligového brankáře Slavie, Brna a Opavy Reného Twardzika, který v roce 1999 odešel do Lipska. Dvojčata mají ještě staršího bratra Daniela a ten je po otci brankářem. Táta René je trenérem brankářů v třetiligovém Erfurtu, kde sám odchytal čtyři sezony.

Fotbalově vyrůstali všichni tři bratři v Německu. Filip s Patrikem se přesunuli z Lipska do Herthy Berlín, kde se ale dlouho neohřáli. „Po půl roce jsme se stěhovali do Celticu. V patnácti se jednalo o velký přestup,“ vzpomínal Filip Twardzik. Brzy po přesunu si navíc oba zahráli Ligu mistrů, i když jen juniorskou verzi slavné soutěže.

„V Celticu jsem si musel udělat světlejší vlasy, aby nás s bratrem rozeznali.“

Filip Twardzik (Fotbalista)

„Mohli jsme se rovnat s nejlepšími kluby na světě. Zahráli jsme si proti Barceloně nebo Manchesteru City,“ vyprávěl Twardzik. O rok později už si zahrál v přípravném utkání na Emirates Cupu proti Arsenalu. „Bylo mi sedmnáct a bránil jsem Thea Walcotta. Doteď na to vzpomínám,“ sdělil Filip Twardzik.

Odloučení s bratrem nechtěl věřit

Jeho bratr Patrik tolik příležitostí nedostával, i když v kádru dospělých figuroval také. Trenéři měli ve dvojčatech trochu zmatek. „Musel jsem si nechat udělat světlejší vlasy. Jinak jsme ale hráli každý jiný post. Já byl defenzivnější hráč, brácha ofenzivnější,“ mínil Filip Twardzik. Přišly ale horší časy. Zranění a také rozdělení obou sourozenců.

„Už v juniorce Celticu nám říkali, že k tomu jednou dojde. Nechtěli jsme věřit, byli jsme zvyklí hrát spolu,“ vzpomínal Filip. S bratrem, který momentálně hraje v Halberstadtu regionální německou soutěž, je v kontaktu jen přes telefon. Odloučení od rodiny však není úplné. V Třinci, odkud pochází otec René, má celou rodinu.

Dohání tak to, co roky v zahraničí zameškával. Z Vítkovic by se chtěl Filip Twardzik odrazit zpět do vrcholného fotbalu. Předpoklady má, jen musí zůstat zdravý. „Je to restart. Beru to tak já i Vítkovice. Když se dostanu do formy, pomůžeme si navzájem,“ dodal Filip Twardzik, který v posledním zápase Vítkovc přihrál na vyrovnávající gól. Na nedělní duel v pražském Žižkově se přijedou z Německa podívat i rodiče.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme