Oddechl jsem si, říká předseda fotbalového svazu Malík po schválení nových stanov

Českému fotbalu už nehrozí sankce ze strany Mezinárodní fotbalové federace FIFA a Evropské fotbalové unie UEFA. Na valné hromadě totiž Fotbalový svaz České republiky (FAČR) změnil stanovy, jak to obě organizace požadovaly. Volba předsedy české asociace tak už nemůže skončit patem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda svazu Martin Malík na valné hromadě.

Předseda svazu Martin Malík na valné hromadě. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

„Dovolte mi ještě jednou konstatovat, že změna stanov byla valnou hromadou fotbalové asociace schválena. Ještě jednou děkuji,“ oznámil na valné hromadě předseda FAČR Martin Malík.

Valná hromada FAČR schválila změnu stanov při volbě předsedy, odvrátila hrozbu patu

Číst článek

Změnit stanovy tak, aby volba předsedy nemohla skončit bezvládím - takový byl požadavek FIFA a UEFA, které jinak hrozily zavedením takzvané normalizační komise, která by změnu učinila silově. Předsedovi asociace Martinu Malíkovi se proto po hlasování ulevilo.

„Přiznám se, že jsem se ani moc nevyspal, takže ano, oddechl jsem si.“ 

FIFA a UEFA začaly na českou asociaci tlačit loni. Ani jeden kandidát na předsedu tehdy nezískal dostatek hlasů, protože doteď bylo nutné mít podporu jak v české, tak v moravské komoře zároveň. Delegáti potom zvolili Martina Malíka až po několikaměsíčním bezvládí na mimořádné valné hromadě.

Nově bude volba probíhat od druhého kola bez rozdělení na českou a moravskou komoru a rozhodovat bude prostý součet ze všech delegátů. Dohoda přitom nebyla jednoduchá, protože část moravských zástupců se změnami nesouhlasila. Což přiznává i místopředseda výkonného výboru za Moravu Zdeněk Zlámal.

„U nás na Moravě byly dva proudy. Kluby první a druhé ligy včetně krajů a okresů měly většinový názor pro schválení stanov. Co se týkalo klubů MSFL a divizí, ti měli zase úplně opačný názor,“ řekl Zlámal.

Fotbalová asociace rozdělila bez jasných pravidel 100 milionů. Z krajů dostaly nejvíc Peltův a Berbrův

Číst článek

Chvíli byla ve hře i varianta, že delegáti na valné hromadě budou o změně stanov hlasovat tajně. V takovém případě by podle místopředsedy za Čechy Romana Berbra návrh neprošel.

„Na Moravě není normální situace, co se týká vývoje politiky ve fotbale. Jestliže třicet klubů divize chce ovládat fotbalový orgán, který má tři sta tisíc lidí, tak je to pro mě něco nemocného,“ řekl Roman Berbr.

Podle nových pravidel se bude předseda volit už příště. Martinu Malíkovi vyprší mandát za tři roky.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme