Vedení českého fotbalu hledá nového předsedu komise rozhodčích, mohl by jím být Chovanec

Ligoví sudí jsou před novou fotbalovou sezónou bez šéfa. Po dvou letech ve funkci byl odvolán předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz. Vedení českého fotbalu teď má tři pokusy shodnout se na jménu nového předsedy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jozef Chovanec

Jozef Chovanec. | Foto: Lukáš Brychta

Dagmar Damková, Miroslav Tulinger a Michal Listkiewicz. Tři bývalí fotbaloví sudí stáli v posledních sedmi letech v čele komise ligových rozhodčích. Také Řád rozhodčích a delegátů Fotbalové asociace mluví o tom, že alespoň z 80 procent musí být komise složena z odborníků. Ti mají mít za sebou pětiletou aktivní zkušenost ve funkci rozhodčího nebo delegáta v profesionálních soutěžích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení českého fotbalu hledá nového předsedu komise rozhodčích, mohl by jím být Chovanec

„Na to, aby člověk mohl dělat šéfa komise rozhodčích, je potřeba celý komplex vlastností a schopností. A ta odbornost mezi ně patří,“ uznává dlouholetý šéf pražské komise rozhodčích Jiří Ulrich, že zkušenosti s píšťalkou jsou plusem.

Šéfem ligových sudí může být ale i někdo mimo obor. Řád povoluje při dosavadním počtu 5 členů i jednoho specialistu z jiného oboru, pokud by jeho zkušenost mohla být pro práci komise přínosem.

„Když je to člověk, který se obklopí lidmi, kteří mu v případě potřeby dodají potřebné informace, tak proč ne,“ říká Jiří Ulrich.

Novým šéfem ligových rozhodčích by tak mohl být i někdo, kdo s píšťalkou zkušenosti nemá. V minulosti to byl třeba Luděk Macela. Podle deníku Sport se nejvíc mluví o Jozefu Chovancovi, který patří mezi ikony Sparty. Na Letné totiž působil jako hráč i jako trenér a funkcionář. 

Výkonný výbor Fotbalové asociace odvolal komisi rozhodčích, končí tak po dvou letech svého působení

Číst článek

„Předsedou komise rozhodčích by měla být osobnost, která je respektovaná v rozhodcovském sboru svými výkony z minulosti, což byl třeba Michal Listkiewicz, který to splňoval beze zbytku,“ tvrdí bývalý místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna.

„Nikdy jsem předsedou komise netoužil být, ani před dvěma lety, kdy mi ta funkce byla nabízena, ani nyní,“ dodává Mlsna.

Jedno je už v tuhle chvíli jisté. Práce nového předsedy komise rozhodčích bude hodnocena hlavně podle výkonů sudích na hřišti. A ti to v nové sezóně budou mít složitější, protože je po změně hracího systému čeká víc zápasů než doposud.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme