Velmi slušný, kudrnatý blonďáček. Mistr Evropy z Bělehradu 1976 Koloman Gögh by se dožil 70 let

Českých a slovenských fotbalistů se zlatem a bronzem z mistrovství Evropy je jen pár. Koloman Gögh je jedním z nich. Dnes (7. 1.) by oslavil sedmdesáté narozeniny, kterých se ale kvůli tragické nehodě nedožil.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koloman Gögh

Koloman Gögh | Foto: ŠK Slovan Bratislava

Na zlatém evropském šampionátu v roce 1976 nastoupil Koloman Gögh jak v semifinále proti Nizozemsku, tak v zápase o zlato proti Německu.

„V podstatě byl, co se týče fotbalu, spíše jednodušší hráč, ale o to větší byl bojovník a neskutečná houžev. Vyhrával spoustu osobních soubojů, bojovník k pohledání. Mně osobně se s ním velmi dobře spolupracovalo,“ vzpomíná Antonín Panenka, který ve finálovém rozstřelu rozhodl slavnou penaltou.

Karol Dobiaš slaví 70: Trnavská éra je víc než zlato z Bělehradu, Panenka je moje pupeční šňůra

Číst článek

Gögh odehrál za československou reprezentaci 55 zápasů, ve kterých vstřelil jeden gól. Kromě zlata z Bělehradu se podílel i na bronzu z Říma o čtyři roky později. Také tehdy proti Itálii rozhodovaly penalty a na šestou sérii musel slovenský obránce - a uspěl.

„On to byl člověk spíše plachý, žádná velká mluvka. Hrál svojí poctivou hru, nikam se nehnal, takže by určitě byl rád, kdyby na penaltu nešel,“ loví v paměti Ladislav Vízek.

Gögh nastupoval na kraji obrany. Na hřišti byl tvrdý a soubojům se nevyhýbal, ale v civilu byl přátelský a dobrosrdečný, vzpomíná Panenka.

Fotbaloví reprezentanti představili nové dresy pro Euro. Odkazují na rok 1976

Číst článek

„Přestože hrál nadoraz, nikdy se nesnížil k nějakému zákeřnému zákroku. Pokud vůbec někdy fauloval, tak to bylo pouze v zápalu boje,“ dodává Panenka.

Nejlepší roky kariéry, sedmdesátá léta, zažil ve Slovanu Bratislava. Gögh tam oslavil dva mistrovské tituly.

„Já na něj vzpomínám jen v dobrém, protože to zaprvé byl skutečně velmi kvalitní fotbalista i velmi dobrý a kvalitní člověk. Já si to pamatuju, protože jsem hrál i na něj. Byl velmi slušný, kudrnatý blonďáček. Vzpomínky na něj jsou opravdu jenom kladné,“ říká Vízek.

Jeho bývalý reprezentační parťák tragicky zemřel v listopadu 1995. Když se vracel z Rakouska, kde trénoval, narazil autem do stromu. Co se tehdy přesně stalo, už nikdo nezjistí, nejčastěji se však mluví o mikrospánku.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme