VIDEO: Podívejte se na nejhezčí momenty v kariéře Tomáše Rosického

Tomáš Rosický ve středu ukončil fotbalovou kariéru. Záložník se skvělou technikou, kterého ale brzdila častá zranění, za necelých dvacet let ve vrcholovém fotbale stihl mistrovství světa i Evropy či angažmá v Německu nebo v Anglii. Ohlédněte se za nejlepšími momenty Rosického kariéry.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický po letech znovu v základní sestavě Sparty

Tomáš Rosický ukončil fotbalovou kariéru. | Foto: Kateřina Šulová

Ve sparťanském áčku se tvořivý záložník poprvé obejvil v osmnácti letech. Brzy se stal jednou hlavní postav mužstva a podílel se na povedené sparťanské účasti v Lize mistrů v sezoně 1999/2000, kdy se pražskému klubu povedlo dokonce postoupit ze základní skupiny.

Do Borussie Dortmund přestoupil Rosický za více než 500 milionů korun na začátku roku 2001 a brzy vytvořil úderné duo s parťákem z reprezentace Janem Kollerem. Během pěti let v Dortmundu stihl jednou vyhrát Bundesligu a jednou se probojovat do finále Poháru UEFA, kde ale německý klub podlehl Feynoordu Rotterdam. Celkem Rosický odehrál za Borussii 186 utkání a vstřelil 23 branek.

V roce 2006 si Rosického vyhlédl Arsenal. V Londýně se "Malý Mozart" stal jednou z opor týmu, který hrál možná nejpohlednější fotbal v Premier League, ale ligový titul během působení českého záložníka nezískal. V lednu 2008 se Rosický zranil a na hřiště se vrátil až na podzim 2009. Od té doby už ho zranění provázela po celou kariéru. Za deset let v Arsenalu stihl Rosický 246 zápasů, v nichž dal 28 gólů.

V létě 2016 se Rosický po patnácti letech vrátil do pražské Sparty. Jeho příchod byl velkou událostí a když sparťanská ikona proti Mladé Boleslavi v 72. minutě nastupovala na hřiště, bouřil celý letenský stadion.

Jenže na více než dvacet minut proti Mladé Boleslavi se Rosický v minulé sezoně na hřšiti neobjevil. V letošní sezoně sice nastoupil do jedenácti duelů a proti Karviné vstřelil svůj první gól po návratu do Sparty, ale v úterý sedmatřicetiletý fotbalista oznámil konec hráčské kariéry. 

Do dospělé reprezentace se Rosický poprvé podíval roku 2000 a od té doby patřil mezi její ústřední postavy. Byl u památného bronzového tažení na EURU 2004 i na dosud jediné české účasti na mistrovství světa v roce 2006, kde vstřelil v úvodním zápase Američanům dva góly. Celkem odehrál za Česko 105 zápasů a dal 23 branek.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme