Video poprvé v akci. Vyhodnocení gólové situace trvalo jen několik vteřin

Pouhých dvanáct minut od začátku zápasu ve hře využili videorozhodčího. Roman Hrubeš dal ve sledované premiéře za pravdu svému jmenovci Karlu Hrubešovi a potvrdil úvodní gól utkání, ve kterém Sparta zvítězila nad Mladou Boleslaví 3:0.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhodnocení gólové situace trvalo jen několik desítek vteřin.

Vyhodnocení gólové situace trvalo jen několik desítek vteřin. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Sparťané se zaradovali z prvního gólu a než se přesunuli zpátky na svou polovinu, už měli potvrzeno, že branka bude platit. Celé to trvalo jen pár desítek vteřin, Romanu Hrubešovi stačilo prohlédnout několik záběrů z kamer.

V historicky prvním zápase s videorozhodčím v akci kralovala Sparta. Po dobrém výkonu porazila Boleslav 3:0

Číst článek

„Samozřejmě to vyhodnocení potom zasíláme FIFA na mezinárodní pravidlovou federaci. Zpětně to musím znova pustit a přesně si změřit čas. Někde jsem četl, že se jednalo o deset vteřin,“ vyprávěl Roman Hrubeš Radiožurnálu a jeho jmenovec Karel vysvětlil, proč si pomoc videorozhodčího vyžádal.

„Z mého pohledu nebylo zřejmé, že ten míč byl celým objemem za brankovou čárou,“ popisoval Karel Hrubeš situaci, na kterou jsou zvyklí třeba fanoušci v Německu nebo Itálii, kde videorozhodčí v nejvyšších soutěžích už nějakou dobu pomáhají.

„Fotbal je samozřejmě velký byznys, kde se prolínají velké zájmy, takže je důležité, aby to bylo rozhodováno objektivně. Můj osobní názor je, že je to dobrá věc. Důležité je, aby to nebylo nadužíváno, aby nedošlo k velkému kouskování hry,“ myslí si italský kouč ve službách Sparty Andrea Stramaccioni, ale třeba mladoboleslavský gólman Martin Jedlička má pocit, že je videorozhodčí zbytečný ve všech případech.

Videorozhodčí je tady. 'Kdyby byl za mě, moc bych si nezahrál,' přiznává Tomáš Řepka

Číst článek

„Rozhodčí by se neměli takhle ponižovat, jsou to kvalitní rozhodčí. Furt jsme lidi a měli by to řešit lidi. Jsem proti,“ řekl Jedlička, který i bez videa věděl, že si míč nešťastně srazil do branky. Ve fotbale je ale spousta složitějších případů, připomíná obránce Sparty Ondřej Zahustel. „Budou složitější případy, kdy to pomůže.“

Video bude pomáhat rozhodčím i v jarní části ligy, ale zatím jen ve vybraných zápasech. Na jeho plošné zavedení pro všechny duely jednotlivých kol není dost peněz.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme