V příští sezoně fotbalové Ligy mistrů videorozhodčí ještě nebude

V příštím ročníku Ligy mistrů ještě videorozhodčí zaveden nebude. Na kongresu v Bratislavě to prohlásil předseda evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin. Slovinský funkcionář chce počkat, jak technologie dopadne na mistrovství světa v Rusku.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Princip funkce technologie GoalControl

Princip funkce technologie GoalControl | Zdroj: https://www.goalcontrol.de

Videorozhodčího v současnosti využívá několik evropských soutěží a jeho zavedení se neobešlo bez komplikací především kvůli nejasnostem, kdy a jak může do utkání zasáhnout.

Podle pravidel může hru ovlivnit pouze při dosažení branky a všem, co tomu předchází včetně ofsajdů, při rozhodnutí o penaltách, červených kartách a při chybné identifikaci hráčů.

Bylo to takové zvláštní, říká Škoda, kterému video jako prvnímu v české lize upřelo gól

Číst článek

Zatímco pravidlová komise IFAB by koncem týdne měla posvětit použití videorozhodčího na letošním mistrovství světa, Čeferin ho do Ligy mistrů zavést nechce.

„Nejsem proti zavádění technologie, protože i fotbal musí jít dopředu. Ale nikdo neví, jak to funguje v běžném provozu. A to by mohl být problém. Uvidíme, jak si povede na šampionátu v Rusku a pak rozhodneme,“ prohlásil.

Předseda FIFA Gianni Infantino naopak o výhodách videorozhodčího nepochybuje, přestože podle kritiků čekání na verdikt pouze zdržuje a narušuje plynulost hry. „Mnohem víc času než při využití videorozhodčího je vyplýtváno při házení autů nebo zahrávání rohů,“ prohlásil v Bratislavě Infantino.

„Musíme rozhodovat na základě faktů, ne pocitů. A fakta jsou taková, že v tisícovce zápasů, ve kterých byl videorozhodčí testován, stoupla přesnost verdiktů z 93 na 99 procent. Myslím, že je naše povinnost zajistit, aby mistrovství světa neovlivňovaly chyby rozhodčích,“ přidal Infantino.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme