Vladimír Darida sesadil Čecha a je poprvé Fotbalistou roku

Českým Fotbalistou roku se poprvé v kariéře stal Vladimír Darida. Záložník Herthy Berlín v tradiční anketě Fotbalové asociace ČR porazil Petra Čecha, který předtím ovládl anketu devětkrát a od roku 2008 ho porazil jen před třemi lety David Lafata. Třetí místo obsadil Michael Krmenčík z Plzně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Darida s cenou pro Fotbalistu roku.

Vladimír Darida s cenou pro Fotbalistu roku. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

O vítězích v anketách rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a svazu.

Z nominace fotbalistů na turnaj v Číně vypadli čtyři hráči, Jarolím povolal i nováčky

Číst článek

Sedmadvacetiletý Darida patří už sedm let mezi nejlepší české fotbalisty. Od května 2012 pravidelně reprezentuje a rychle se vypracoval mezi opory národního týmu. V anketě se objevuje šestý rok po sobě. Nejprve byl jedenáctý, poté třetí, čtvrtý, třetí a loni druhý za Čechem. Letos si s ním místa vyměnil a stal se za posledních deset let teprve třetím vítězem po Čechovi a Lafatovi.

V loňském roce odehrál Darida za Herthu v bundeslize 24 zápasů a dal jeden gól, přičemž od října do ledna bojoval se zdravotními potížemi a musel na operaci. Další tři starty přidal v pohárech a osmkrát nastoupil za národní tým, za který dal tři góly. Dvakrát se prosadil proti San Marinu a trefil se i proti Německu.

V bundeslize udivuje také svou výdrží. V této sezoně má průměr 150 naběhaných metrů na každou minutu, což je 13,5 kilometru na celý zápas. To ho řadí mezi nejlepší v celé soutěži.

Čech desátý titul nepřidal, Vrbovi pomohl skvělý plzeňský podzim

S druhým místem se tentokrát musí smířit rekordman ankety Čech, který nedávno vychytal 200. nulu v Premier League. Od roku 2008 nevyhrál jen v roce 2014, kdy v Chelsea nechytal pravidelně a dělal náhradníka. Tehdy skončil až sedmý.

Na třetí místo poskočil z loňského sedmnáctého Krmenčík, který má za sebou nejlepší rok kariéry. V lize dal 17 gólů, dalších pět přidal v evropských pohárech a pětkrát se trefil i v národním dresu.

'Dostal jsem ubezpečení, že z pohledu Slavie se nic nemění.' Nezmara problémy CEFC neznervózňují

Číst článek

Mezi trenéry se po roční pauze vrátil na trůn Pavel Vrba, který vyhrál cenu pro kouče roku už posedmé za posledních osm let. Talentem byl zvolen Jakub Jankto z Udine a cenu pro nejlepší fotbalistku obhájila Lucie Voňková z Bayernu Mnichov.

Vrbovi po loňském devátém místě zajistil návrat na trenérský trůn skvělý podzim s Plzní, se kterou za 16 zápasů ztratil jen dva body a přezimoval s rekordním náskokem. Za ním se umístil Jaroslav Šilhavý, který loni získal se Slavií titul, ale po nepřesvědčivém podzimu byl odvolán. Vydařený podzim vynesl na třetí místo Václava Jílka z Olomouce, který dosud v anketě nikdy nebodoval.

Anketa Fotbalista roku 2017:

Fotbalista roku: 1. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 542 b., 2. Petr Čech (Arsenal) 433, 3. Michael Krmenčík (Plzeň) 345, 4. Antonín Barák (Slavia Praha/Udine) 251, 5. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 181, 6. Tomáš Vaclík (Basilej) 85, 7. Jiří Pavlenka (Brémy) 73, 8. Patrik Schick (Sampdoria Janov/AS Řím) 68, 9. Jakub Jankto (Udine) 62, 10. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 59.

Trenér roku: 1. Pavel Vrba (Plzeň) 407, 2. Jaroslav Šilhavý (Slavia Praha) 348, 3. Václav Jílek (Olomouc) 195.

Talent roku: 1. Jakub Jankto (Udine) 654, 2. Michal Sáček (Sparta Praha) 248, 3. Martin Graiciar (Liberec) 167.

Fotbalistka roku: 1. Lucie Voňková (Jena/Bayern Mnichov) 181, 2. Eva Bartoňová 161, 3. Kateřina Svitková (obě Slavia Praha) 151.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme