Liverpool čeká ve finále Ligy mistrů Real Madrid, anglickému celku bude fandit na místě i Vladimír Šmicer

Fotbalisté Liverpoolu se po více než deseti letech chystají na finále Ligy mistrů. Ukončit čekání na nejcennější evropskou klubovou trofej budou chtít v sobotu v Kyjevě proti vítězům posledních dvou ročníků z Realu Madrid. Z hlediště jim bude držet palce také jejich předchůdce Vladimír Šmicer. Jediný Čech, který dokázal ve finále této soutěže skórovat, vybojoval přesně před 13 lety v dresu Liverpoolu pátý triumf v Lize mistrů v historii klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Grygera, Vladimír Šmicer a Karel Poborský

Zdeněk Grygera, Vladimír Šmicer a Karel Poborský | Zdroj: ČTK

Obrat ve finále fotbalové Ligy mistrů z roku 2005 patří k vůbec nejslavnějším v historii a vysloužil si trefný přívlastek „istanbulský zázrak“. Liverpool po první půli prohrával 0:3. Po změně stran ale i díky Šmicrově přesné trefě k tyči z 20 metrů dokázal anglický celek vyrovnat.

Finále Ligy mistrů za 427 tisíc korun. Fanoušci Liverpoolu kritizují přemrštěné ceny vstupenek

Číst článek

Vítěze musely po 120 minutách a výsledku 3:3 určit až pokutové kopy, před kterými kouč Liverpoolu Benítez za Šmicerem tehdy také přišel.

„Zeptal se mě, jestli si věřím na penaltu, nebo ne. Tak jsem mu řekl, že si věřím, že chci jít koupat. Přece jenom už mi bylo 32, nechtěl jsem to nechávat na těch mladších a říkal jsem si, že to bude taková zkouška z maturity,“ vypráví nyní Šimcer.

Na řadu totiž šel bývalý český reprezentant v předposlední sérii, a to za stavu 2:2 jako ten, kdo ji uzavírá.

„80 tisíc diváků, to nebylo zase tolik příjemné. Byl to můj poslední zápas za Liverpool a chtěl jsem se rozloučit dobře,“ popisuje bývalý český fotbalista.

„Já jsem pak chtěl běžet mezi fanoušky, oni na mě křičeli, ať jdu na zpátky mezi hráče. Byl jsem v euforii, že jsem to dal,“ říká Šmicer.

Po českém záložníkovi šel kopat milánský kanonýr Ševčenko a musel dát. Jenže gólman Dudek ho vychytal, na kapitána Gerarda nedošlo a liverpoolská euforie propukla naplno na hřišti i v ochozech.

Slavilo se také v Česku, protože fotbaloví fanoušci tu najednou mohli vyvolávat jména prvních dvou tuzemských vítězů Ligy mistrů, Baroše a Šmicera. Zatímco Milan Baroš se teď chystá s Baníkem Ostrava na poslední kolo české ligy a boj o záchranu, Vladimír Šmicer profesionální kariéru už dávno ukončil a je teď v Kyjevě.

Právě tam přímo na stadionu totiž bude i on v sobotu od 20.45 sledovat v letošním finále Ligy mistrů svůj Liverpool proti madridskému Realu, které iROZHLAS.cz přinese v online reportáži.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme