‚Chci očistit fotbal.‘ Šmicer kandiduje na šéfa českého fotbalu, podporu má od Tvrdíkovy Slavie

O funkci předsedy Fotbalové asociace ČR se bude ucházet i Vladimír Šmicer. Soupeři sedmačtyřicetiletého bývalého reprezentanta a vítěze Ligy mistrů s Liverpoolem jsou další vicemistr Evropy z roku 1996 Karel Poborský a zkušený funkcionář Petr Fousek.

Praha (Aktualizováno: 10:49 23. 4. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na předsedu FAČR Vladimír Šmicer

Kandidát na předsedu FAČR Vladimír Šmicer | Foto: Alexandr Malachovský | Zdroj: CNC/Profimedia

Šmicer ohlásil kandidaturu v rozhovoru pro deník Sport, Seznam Zprávy a Aktuálně.cz.

Je kandidátem iniciativy F-evoluce, která se po říjnovém zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra snaží o změny v českém fotbale.

„Vnímám podporu, necítím se jako outsider, chci vyhrát. Hlavní motivací bylo očistit prostředí. Narušit systém, přestat budovat mocenskou strukturu a zaměřit se čistě na fotbal. Věřím, že kartami zamíchám,“ řekl Šmicer.

Druhý zájemce o post šéfa českého fotbalu. Po Poborském oznámil kandidaturu i Fousek

Číst článek

Uvedl, že mu vyjádřila podporu mistrovská Slavia a předseda jejího představenstva Jaroslav Tvrdík.

Slavia chce ve fotbale změny. Vzhledem k tomu, že jsem proreformní kandidát, podpoří mě. Takhle mně to pan Tvrdík řekl. Dost to pro mě znamená. Mluvil jsem s řadou majitelů prvoligových i druholigových klubů. Fandí nám, chtějí změny. Středobodem je transparentnost komise rozhodčích, prohlásil Šmicer, který se Slavií získal tři ligové tituly.

S dalšími českými top kluby – Spartou a Plzní – zatím nemluvil. Za F-evoluci jsme například Spartu kontaktovali několikrát, ale možnost se setkat jsme nedostali. Pořád je ale dost času. Věřím, že se s oběma kluby potkám. Myslím, že po oznámení mé kandidatury k tomu budou obě značky přistupovat jinak, prohlásil Šmicer.

Hnutí F-evoluce o reformu nejprve usilovalo na okresech, kde už se volby konaly. Před šesti měsíci jsem se přidal k F-evoluci, chtěl jsem přispět ke snaze očistit český fotbal. Byl jsem přesvědčený, že s lidmi, kteří vyznávají stejné hodnoty a principy, by to mohlo vyjít. Začal jsem objíždět okresy a kraje. Máme reálný přehled, jak si na okresech stojíme. V 70 procentech se změna podařila, ve zbytku to zůstává stejné, mínil Šmicer.

Soupeři Fousek a Poborský

Nikdo mě nikam netlačil. Měli jsme domluvu, že iniciativu mohu kdykoliv opustit. A stejné to bylo s kandidaturou. Uzrávalo to ve mně delší dobu. Na začátku jsem si říkal, zda to na mě není moc. Ale čím víc jsem v tom a dělám to, tím víc chci uspět a být předsedou. Nakonec šlo o logický krok, který musel nastat. Řada lidí na něj čekala. Nejen z fotbalu, ale i z komerčního prostředí,“ dodal Šmicer.

Nový předseda po současnému šéfovi FAČR Martinu Malíkovi, který nebude znovu kandidovat, se bude volit na valné hromadě 3. června. Velké šance si dávají i Poborský a Fousek.

Ani s jedním nemám problém. Co se týče politického názoru, mám určitě blíž k Petru Fouskovi. Je svým způsobem neutrální, zkušený funkcionář, je proreformní. S Karlem jsem se sešel několikrát, vídáme se. Nelíbí se mi u něj tým, který ho podporuje. Stejně tak jeho personální vize na FAČR. Moc změn tam nechce, já jsem opačného názoru, řekl Šmicer.

Chci vrátit fotbalu důvěru, vzkazuje Poborský. Bývalý reprezentant kandiduje na předsedu FAČR

Číst článek

Odmítl, že by měl s Fouskem dohodu, že mu před volbami uvolní cestu. Cítím podporu mé osoby, proto kandiduji. Platí, že s Petrem jsem v komunikaci. Do budoucna není nic vyloučeného, ale momentálně mám v hlavě jen to, že chci být předsedou asociace, uvedl vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem z roku 2005.

Předpokládám, že Vladimír Šmicer své oznámení dobře uvážil, protože podat kandidaturu na předsedu svazu je vždy v mnoha ohledech zodpovědná záležitost. Myslím, že přestože F-evoluce na počátku deklarovala, že o funkce nemá zájem, později svůj názor změnila. Přestože se v některých pohledech lišíme, jsme určitě oba kandidáti, kteří chtějí reformovat český fotbal, což je na celé věci to nejdůležitější. Zůstávám ale hlavně soustředěn na svoji vlastní kandidaturu, prezentuji svůj program a usiluji o co nejširší podporu, řekl Fousek v prohlášení pro média.

Je přesvědčen, že je vhodným kandidátem. Je pravda, že řada lidí ve mně vidí jen bývalého fotbalistu, který má své zájmy a koníčky. Před očima mají jen moji fotku z golfu a nic jiného. Nevnímají, že díky své kariéře mám zkušenosti z profesionálního fotbalu a prostředí, navíc už delší dobu působím jako funkcionář klubu v Dolních Chabrech. To je samozřejmě nesrovnatelné s vedením FAČR, ale díky tomu mám přehled, jak to funguje v nižších soutěžích. Málokdo také vidí, že 12 let podnikám v oblasti ubytování a developmentu, dodal.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme