Patnáct let od vítězství Česka nad Nizozemskem na Euru. ‚Fantastický zápas,‘ shodovali se po utkání hráči

Petr Čech v brance, Pavel Nedvěd s Tomášem Rosickým a Karlem Poborským v záloze a v útoku dvojice Koller-Baroš. To byly časy… Česká fotbalová reprezentace měla na Euru 2004 respekt celého kontinentu. Ve středu je to přesně 15 let od slavné výhry nad Nizozemskem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po 20 minutách to vypadalo na debakl, ale nakonec jde o jedno z nejpamátnějších vítězství českých fotbalistů. Přesně před 15 lety otočili na mistrovství Evropy zápas s Nizozemskem z 0:2 na 3:2.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před 15 lety porazila česká fotbalová reprezentace Nizozemsko 3:2

Psala se teprve 19. minuta a čeští fanoušci už reprezentaci odepisovali, tohle že žádný slavný turnaj nebude, vždyť i s Lotyšskem se k výhře národní tým hodně protrápil. Jenže v tu chvíli kouč Brückner vyslal všechno do útoku a vyplatilo se to, i když nemuselo. Šance byly na obou stranách, Čechy několikrát podržel Petr Čech, jednou tyč, a tak si uvědomovali, že klidně mohli prohrát.

To potvrzuje Vladimír Šmicer: „Holanďani hráli taky skvělý zápas. Já si myslím, že pro fandy to muselo být fantastické. Soupeři ale nevyužili šance, jaké měli a my jsme potom dali góly.“

„Pro všechny fotbalové fanoušky to byl fantastický zápas. My jsme to zase dokázali otočit, navíc s Holandskem a ještě za stavu 0:2. To dokáží jen velké týmy. Je vidět, že máme velkého týmového ducha,“ rozplýval se po utkání Tomáš Rosický.

Ani velký týmový duch, ani oceňovaný útočný fotbal nakonec českým fotbalistům k vytouženému zlatu nestačily, po trpké porážce s Řeckem brali na Euru 2004 bronz. Ten je zatím stále poslední medailí z velkého seniorského turnaje.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme