100 let od otevření Wembley. Na slavném anglickém stadionu slavili čeští fotbalisté i Zátopek

Fotbalová katedrála Wembley slaví sto let od otevření. V roce 1948 v ní získal Emil Zátopek své první olympijské zlato, na slavný stadion v Londýně mají krásné vzpomínky domácí i zahraničtí fotbalisté, a to i ti čeští.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion ve Wembley

Stadion ve Wembley | Foto: Action Images / WNSL REUTERS/Action Images | Zdroj: Reuters

„Podat si ruku s královnou je zážitek na celý život. Je to určitě jedna z nejsilnějších chvil mé fotbalové kariéry,“ vzpomíná bývalý reprezentační obránce Michal Horňák na setkání s anglickou královnou Alžbětou II.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový stadion Wembley slaví 100 let. Poslechněte si o ikonickém svatostánku v reportáži Pavla Tylšara

Právě ve Wembley od ní dostali čeští fotbalisté po prohraném finále s Němci na mistrovství Evropy v roce 1996 stříbrné medaile.

O třicet let dřív na stadionu, který legendární Brazilec Pelé popsal jako katedrálu, hlavní město a srdce fotbalu, slavili dosud jediný titul světových šampionů domácí Angličané. A v roce 1948 se tam radoval ze svého prvního olympijského zlata v běhu na deset kilometrů Emil Zátopek.

Tribuny, které by pamatovaly tyto slavné sportovní události, už nestojí. Stejně jako ikonické věže Twin Towers, jejichž cihly byly fanouškům rozprodány v aukci. Staré Wembley šlo k zemi v roce 2002, o pět let později ho na stejném místě nahradil moderní stánek. Jeho novou dominantou je obrovský kovový oblouk vysoký 134 metrů.

„Je to jako obří hora, která se nad vámi tyčí. Jezdil jsem kolem toho stadionu jako malý každý den na kole. Každý hráč si přeje, že jednou bude králem Wembley,“ říká o ikonickém stadionu na severu Londýna ve videu The Player's Tribune anglický útočník Raheem Sterling.

Jemu a jeho spoluhráčům k tomu chyběl jen kousek, v roce 2021 prohráli v domácím finále Eura s Italy na penalty.

Na prvním utkání ve Wembley mohlo být až 300 tisíc fanoušků

Wembley je ve své současné podobě po Camp Nou druhým největším stánkem v Evropě, pojme devadesát tisíc diváků. Pokud ho chcete celý obejít, musíte ujít zhruba kilometr.

Tradičně hostí zápasy anglické reprezentace a také souboje o titul v domácích fotbalových pohárech, v FA Cupu dokonce i semifinále. Kromě toho se ve Wembley po jeho znovuotevření z vítězství v Lize mistrů radovali v roce 2011 hráči Barcelony a o dva roky později fotbalisté Bayernu Mnichov a příští rok to bude někdo další.

Kromě fotbalu často z Wembley zní i hudba. V roce 2015 ho tři dny po sobě vyprodal irský zpěvák Ed Sheeran, o třicet let dřív se na severu Londýna konal asi nejslavnější benefiční koncert všech dob Live Aid pro hladomorem zasaženou Etiopii v čele s kapelou Queen.

„Je to unikátní místo ve fotbalové historii. Hostilo nesčetné množství sportovních utkání světové úrovně a bylo svědkem nezapomenutelných momentů. Jsem si jistý, že v příštích 100 letech se seznam těchto momentů bude jen rozšiřovat. Všechno nejlepší,“ popřál předseda FIFA Gianni Infantino ke stoletému výročí od prvního otevření a připomněl nejslavnější moment v celé anglické fotbalové historii – vítězství Anglie ve finále mistrovství světa 1966 proti západnímu Německu.

Pavel Tylšar, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme