Souček vyrovnal rekord, ale West Ham ochutnal vlastní medicínu. Moyes se bojí reprezentační pauzy

Když v říjnu proti Tottenhamu smazali v závěru tříbrankové manko, tleskal jim celý sportovní svět. Tentokrát se ale fotbalisté West Hamu ocitli v opačné roli, když prohospodařili náskok v derby s Arsenalem. Tomáši Součkovi tak jeho vlastní rekordní gólový zápis pořádně zhořkl. „První půlhodina byla skvělá, takhle ale musíme hrát pořád,“ řekl kouč Kladivářů David Moyes, jemuž před reprezentační pauzou dělá vrásky i koronavirová situace v Česku.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fotbalista Tomáš Souček (vpravo) v utkání s Arsenalem

Český fotbalista Tomáš Souček (vpravo) v utkání s Arsenalem | Foto: PAUL CHILDS | Zdroj: Reuters

Nejen fanoušci West Hamu mají ještě v živé paměti, jak Manuel Lanzini doslova v poslední vteřině zápasu dalekonosnou dělovkou o břevno senzačně srovnal londýnské derby s Tottenhamem, ve kterém Kohouti vedli ještě v 82. minutě 3:0. Žhavý favorit na gól sezony a dost možná nejsilnější moment aktuálního ročníku Premier League.

V neděli se West Ham ocitl v opačné roli. I když to „kladiváři“ ve 32. minutě po Součkově gólu na 3:0 ještě zdaleka netušili. V tu chvíli se radovali ze Součkovy deváté branky v sezoně, kterou vytáhlý záložník dorovnal český rekord Patrika Bergera (Liverpool 1999/00) a Milana Baroše (Liverpool 2004/05) v počtu gólů v jedné sezoně Premier League.

„První půlhodina byla z naší strany skvělá, ale takhle musíme hrát pořád,“ podotkl trenér David Moyes pro klubový web West Hamu.

Součkova cena raketově roste, poprvé přesáhla miliardu. Polepšil si i jeho parťák z West Hamu Coufal

Číst článek

Souček se prosadil po šťastné teči, smůlu si ale naopak vybral krátce před pauzou. Nejlepší střelec pátého týmu tabulky usměrnil do vlastní sítě střelu Alexandra Lacazetta.

„Bylo vidět, že míč šel mimo, než ho Tomáš tečoval, takže jsme to těžce kousali. Pořád jsme ale měli náskok, jenže když jsme inkasovali podruhé, dostali jsme se pod tlak. Měli jsme však další dobré šance, kterými jsme mohli zápas rozhodnout,“ narážel Moyes především na příležitost Michaila Antonia, který trefil tyč.

V 61. minutě si navíc srazil do své brány prudký centr stoper Craig Dawson a „kanonýři“ dokonali stíhací jízdu v 82. minutě, kdy srovnal tentokrát bez cizí pomoci Lacazette.

„Je to pro nás rána, ale už jsme v této sezoně také srovnali za stavu 0:3. Není to příjemné, ale myslím si, že jsme měli i trochu smůlu,“ řekl Moyes. Některé jeho svěřence teď čekají reprezentační povinnosti. To se týká i českého dua Souček, Coufal.

„Pokud si dobře vzpomínám, česká reprezentace měla během posledních dvou srazů problémy s koronavirem. Trochu z toho máme obavy, ale byli jsme ujištění, že všechna opatření a týmové ‚bubliny‘ proběhnou tak, jak mají. Hlavně ať se všichni vrátí zdraví, bez zranění,“ citoval skotského kouče server Footbal.london.

Český národní tým měl pozitivní případy na koronavirus jak v listopadovém reprezentačním okně, tak hlavně v říjnu, kdy musel být k utkání se Skotskem povolán náhradní výběr.

Češi mezi nejlepšími

Defenziva West Hamu inkasovala s Arsenalem třikrát, to se ale příliš neodrazilo na hodnocení výkonu pravého beka Vladimíra Coufala. Už proto, že všechny tři branky Arsenalu padly po centru z opačné strany hřiště, než na které operuje osmadvacetiletý obránce.

Hodnocení českých fotbalistů

  • Football.london: Souček 6/10, Coufal 6
  • Whoscored.com: Souček 7,6/10, Coufal 6,6
  • Sky Sports: Souček 7/10, Coufal 7

Coufal měl naopak prsty ve třetím gólu svého týmu a vysloužil si nejlepší známky z celé obranné řady West Hamu: server Footbal.london mu udělil hodnocení 6/10, Sky Sports dokonce 7/10 a statistický portál Whoscored.com mu vypočítal hodnocení 6,6/10.

Podobně si vedl i Souček, který patřil společně s dalšími úspěšnými střelci Jarrodem Bowenem a Jessem Lingardem k nejlépe hodnoceným „kladivářům“. Šestadvacetiletý záložník dostal od Footbal.london a Sky Sports stejnou známku jako Coufal, od WhoScored.com si pak vysloužil hodnocení 7,6.

Po reprezentačním okně čekají West Ham duely s Wolverhamptonem, Leicesterem a trápícím se Newcastlem. Do konce soutěže už zbývá jen devět kol a „kladiváři“ jsou stále na lichotivém pátém místě.

„Chceme bojovat o přední příčky až do konce sezony. Každý zápas je náročný, ale s blížícím se koncem nás čeká program, ve kterém budeme mít dobrou šanci na body,“ věří Moyes. Jeho svěřence čekají už jen tři soupeři z horní poloviny tabulky a účast v pohárové Evropě se tak jeví pro londýnský klub více než reálně.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme